Beyşehirliler yağmur duasına çıktı

Beyşehirliler yağmur duasına çıktı
Beyşehir'de ekili hububat alanları için yağmur beklentisi içinde olan çiftçiler, beklenen yağışlar gelmeyince yağmur duasına çıkmaya başladı

Beyşehir’de, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü kenarında olmasına rağmen kuru tarımın yapıldığı bölgede, ekili alanları için beklenen yağmurlar düşmeyince Sadıkhacı Mahallesi sakinleri yerleşim merkezinde yağmur duası için buluştu.

Mahalle meydanında hayır için danalar kesildi, kazanlar kurularak yörenin meşhur etli pilavı odun ateşinde pişirildi. Sadıkhacı Mahallesi Muhtarlığı öncülüğünde mahalle sakinlerinin de verdiği desteklerle Sadıkhacı Eyüp Sultan Camisi'nde öğlen namazında bir araya gelen çiftçiler ve vatandaşlar İlçe Müftüsü Veysel Kükrek’in yaptırdığı yağmur duasında ellerini semaya açarak yağış dileğinde bulundu. Duanın ardından vatandaşlara ve davetlilere etli pilav yemeği ikramı yapıldı.

Sadıkhacı Mahallesi Muhtarı Nuh Kar, yerleşim merkezinin tarımda önde gelen Beyşehir’in en büyük ve bereketli topraklarına sahip kırsal mahallelerinden birisi olduğuna vurgu yaparak, bu yıl ektikleri hububat ürünlerinde pas hastalığının görüldüğünü belirtti.

Ekin ve mahsullerin şu an için iyi durumda olduğunu ancak acil rahmete ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Kar, "Onun için duaya çıktık. Rahmetsizlikten dolayı olan bir hastalık bu. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün de bilgisi var. Arpalarımızda bir duraklama var, gelişme yok. Bazıları güzel ama bazılarında da sararma var" diye konuştu.

Sadıkhacı Mahallesi’nde her yıl bu mevsimde geleneksel olarak yağmur duası programlarını düzenlediklerini de anlatan Kar, "Duygularımız büyük. Bu, büyüklerimizden gelen bir gelenek, yağmur duası. Cenab-ı Allah yağmur verirse şükür duası, vermezse yağmur duası niyetine yapıyoruz bu programları.

Büyüklerimizden gördüğümüz bir gelenek. Allah’ım inşallah bereketini verir, çoluğumuzun çocuğumuzun, ailelerimizin yüzünü güldürür, bereketini verir. Bizim dileğimiz ve temennimiz bu. Bu niyetlerle yola çıktık. Allah’ım inşallah bizleri mahcup etmez, bütün katılan misafirlerimize, emeği geçen gençlerimize, Sadıkhacı halkına, elini taşın altına koyan hepsine teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Muhtar Kar, yerleşim merkezinde geçmişten gelen "çakıl duası" adını verdikleri bir dualarının olduğunu da anlatırken, "70 bin çakıl tek tek okunarak, tek tek sayılarak, okunarak dualarla akan suya dökülerek bu çakıllarımızı okuttuk.

Allah razı olsun, suya döktük ve işte gördüğünüz gibi kazanlar kaynıyor, danaları kestik. Allah kabul etsin, kazanları kurduk. Allah bereketini artırsın. 6-7 bin kişiye hitap eden bir etli pilav ikram ediyoruz. Allah’ım dualarımızı kabul etsin" diye konuştu.

Kaynak:İHA