Biçim şartları belirlendi

Biçim şartları belirlendi
Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöverlerle yapılacak 2020 yılı hasadında biçercileri ve çiftçileri dikkat etmeleri gereken konular hakkında bilgilendirdi.Konya Valiliği’nin 2020/01 nolu tebliği çerçevesinde biçerdöver...

Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöverlerle yapılacak 2020 yılı hasadında biçercileri ve çiftçileri dikkat etmeleri gereken konular hakkında bilgilendirdi.

Konya Valiliği’nin 2020/01 nolu tebliği çerçevesinde biçerdöver sahip ve sürücülerinin hasat zamanı uyması gereken hususlar olduğunu belirten Sarayönü Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Mühendisi M.Nurullah Akdağ, “İlçemizde 2020 yılı hububat hasat mevsiminde, biçerdöverlerle yapılacak hububat hasadında dane kayıp oranını % 2’nin altına düşürmek için gerekli hazırlıklar yapıldı. İlçemizde hububat hasadı yapacak biçerdöver sahipleri ile çiftçilerimizin aralarında hasat sözleşmesi yapması gerekmektedir. Hasat sözleşmesi örneğini çiftçilerimiz ve biçerdöver sahipleri mahalle muhtarlıklarından ve müdürlüğümüzden temin edebilir.” dedi.

Uymayanlara ceza kesilecek

Yasal yaptırımlar konusunda da bilgi veren Akdağ, “5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. ve 40. maddelerine dayanılarak hazırlanan talimata göre “G sınıfı (Biçerdöver) Sürücü Belgesi” veya “Biçerdöver Operatör Belgesi” bulunmayanlar biçerdöver operatörü olarak çalışamayacak ve biçerdöver sahipleri tarafından çalıştırılamayacaktır. Bu duruma uymayanlar 392 TL idari para cezası ile cezalandırılacak. Biçerdöver sahipleri ve operatörleri 2020 yılı için Konya İli mülki hudutları içerisinde yapılacak hasat sırasında  % 2 ürün kayıp oranını geçmeyecektir. Arazi durumuna göre ürün kaybı indeksi değerleri dikkate alınacaktır. Bu sorumluluğa uyulmaması durumunda da 392 TL idari para cezası uygulanacak. Biçerdöver sahipleri, 6’şar kiloluk 2 adet yangın söndürücü cihazı bulunmayan biçerdöverleri çalıştıramayacaktır. Çalıştıranlar 392 TL idari para cezası ile cezalandırılacak. Biçerdöver sahipleri ve biçerdöver operatörleri yetkili kontrolörlerce talep edilmesi halinde kimliklerini ibraz etmek zorundadırlar. İbraz etmeyenlere 187 TL idari para cezası uygulanacak.” şeklinde konuştu.