Bilinçsiz gübreleme verimi düşürüyor

Bilinçsiz gübreleme verimi düşürüyor
Bilinçsiz gübre kullanımı, üründe verim ve kaliteyi olumsuz etkiliyor. Gübreleme öncesinde toprak analizi yaptırmayan üreticiler, hasat zamanında bekledikleri verimi elde edemedikleri gibi bilinçsiz gübreleme nedeniyle toprağın...

Bilinçsiz gübre kullanımı, üründe verim ve kaliteyi olumsuz etkiliyor. Gübreleme öncesinde toprak analizi yaptırmayan üreticiler, hasat zamanında bekledikleri verimi elde edemedikleri gibi bilinçsiz gübreleme nedeniyle toprağın kalitesi de düşüyor.

Sarayönü Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, yaptığı açıklamada, çiftçinin gübreleme öncesinde mutlaka toprak analizi yaptırması gerektiğini söyledi.

Her ürünün gübre ihtiyacının farklı olduğunu belirten Çiğdem, şöyle devam etti: "Çiftçi hangi ürünü yetiştirirse yetiştirsin, birim alanda alınması gereken saf gübre miktarına dikkat etmeli. Örneğin, ihtiyaç duyulan azot, potasyum, fosfor ve magnezyum oranının hesaplanması, hedeflenen ürünle toprak analizi karşılaştırılıp bir program hazırlanması gerekiyor. Her ürünün gübre ihtiyacının farklı olduğu unutulmamalı."

Gübre kullanımının artırılması lazım

Çiğdem, gübrenin tarımın en önemli girdilerinden biri olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'de gübre kullanım oranı oldukça az. Hektar olarak değerlendirdiğimizde Hollanda'da 550, Almanya'da 240, Türkiye'de ise 98 kilogram gübre kullanılıyor." diye konuştu.

Bilinçli tarımsal faaliyet için üreticinin özellikle taban gübresi kullanımına ve toprak analizine önem vermesi gerektiğini belirten Çiğdem, şunları söyledi:

"Çiftçi kaç ton verim hedefliyorsa, ziraat mühendisleri ile ona göre gübreleme programı hazırlayıp uygulaması gerekiyor. Çok veya az atmaktan ziyade doğru ürüne doğru zamanda gübre atmak önemli. Topraklarımız maalesef organik madde bakımından zengin değil. Avrupa'da bu oran yüzde 3 seviyesindeyken, ülkemizde yüzde 1'in altında. Dolayısıyla hem organik hem de kimyevi gübrelemeye özen göstermeliyiz."