'Binalar mı, sokaklar mı ısınıyor?'

'Binalar mı, sokaklar mı ısınıyor?'
Kompen A.Ş Genel Müdürü Erdal Küçükşehir, Türkiye’nin enerjiden kaynaklanan cari açığının faturasını daha da düşürebilmek adına PVC sektörünün önemli bir iş yaptığını söyledi.Enerjinin büyük bir kısmının...

Kompen A.Ş Genel Müdürü Erdal Küçükşehir, Türkiye’nin enerjiden kaynaklanan cari açığının faturasını daha da düşürebilmek adına PVC sektörünün önemli bir iş yaptığını söyledi.

Enerjinin büyük bir kısmının binaları ısıtmakta kullanıldığını, Türkiye’de, ne yazık ki binalarda izolasyon tam olmadığı için birçok kısmının sokağı ısıtmak için kullanıldığını kaydeden Erdal Küçükşehir, “Ülkemizin dış ticaret rakamlarına baktığımız zaman en can alıcı, ithalatta cari açığı oluşturan kalemin enerji kalemi olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu anlamda bizim sektörümüzün önemli olduğunu düşünüyorum. Sektörün Türkiye’de 40 yıllık bir geçmişi var, PVC kapı, pencere sistemleri hem kullanım kolaylıkları, hem uygulama kolaylıkları, hem de uzun ömürlü olması sebebiyle tercih edilir hale geldi. Bugün ülkemizde konutların yüzde 80’den daha fazlasında bu sistemler tercih ediliyor. Türkiye’nin enerjiden kaynaklanan cari açığının faturasını daha da düşürebilmek adına bizim sektörün önemli bir iş yaptığını düşünüyorum. Çünkü bu enerjinin büyük bir kısmını binalarımızı ısıtmakta kullanıyoruz. Türkiye, ne yazık ki binalarda izolasyon tam olmadığı için birçok kısmını sokağı ısıtmak için kullanıyor. Yapılan araştırmalar şunu gösteriyor ki binalardaki kayıp kaçakların yüzde 40’ı duvarlardan kaynaklanırken, yüzde 30’u pencerelerden kaynaklanıyor. Bu bağlamda PVC sektörünün özellikle 5-6 yılda yapmış olduğu atılımlarla bunu düşürme adına birçok yenilik yaptık. Hem ısı geçirgenlik hem ses geçirgenlik kat sayılarını artık Avrupa düzeyinde sağlayabiliyoruz” dedi.

Kompen Genel Müdürü Erdal Küçükşehir, binalardaki enerji kimlik belgelerini, duvarlardaki yalıtımı, pencere, kapı ve özellikle camlardaki özellikleri sorgular ve buna göre seçici davranırsa enerji giderini en az yüzde 30 düşürebileceğini kaydederek, “Türkiye’de enerji açığının ve enerji faturası oldukça yüksek. Vatandaşlarımızın oturduğu konutların özellikle duvarlardaki ve pencerelerdeki kaçağın yüzde 70 olduğu dikkate alınırsa; binaların enerji kimlik belgelerini, duvarlardaki yalıtımı, pencere, kapı ve özellikle camlardaki özellikleri sorar, sorgularsa ve buna göre seçici davranırsa mutlaka her aile enerji giderini en az yüzde 30 düşürecektir. Bu da her aile bütçesi için ciddi bir rakam. Üzerinde durulmalı ve düşünülmeli diye düşünüyorum” dedi.

Dünyada yaşanan korona virüs salgınının sektöre etkileri ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Küçükşehir, “Tabii son dönemde dünyada bir virüs gündemi var. Bunun dış ticareti, ihracatı ve bizim satmakta olduğumuz pazarları nasıl etkileyeceğini açıkçası tam kestiremiyoruz. Biz kendi çapımızda bir takım tedbirler aldık. Umarım bütün küresel dünya yaşamakta olduğu krizi kısa bir süre içerisinde atlatır. Çünkü bu diğer türlü Çin’de başlayan ve Amerika’ya kadar bütün dünyayı etkisi altına alan korona virüs krizi, dünyadaki resesyonu tetikleyebilir diye düşünüyorum. Bu da hem bizim için, hem de küresel dünya için ön görülemeyen bir durum. Biz bunun olmamasını temenni ediyoruz” diye konuştu.