Biontech aşısı Sarayönü’nde de uygulanıyor

Biontech aşısı Sarayönü’nde de uygulanıyor
Sarayönü Devlet Hastanesi, geçtiğimiz hafta Alman Aşısı Biontech uygulamasının yapıldığı hastaneler arasında yerini aldı. Uygulama, aşı çözüldükten sonra, serum fizyolojikle sulandırarak ve sulandırılmış aşının 6...

Sarayönü Devlet Hastanesi, geçtiğimiz hafta Alman Aşısı Biontech uygulamasının yapıldığı hastaneler arasında yerini aldı. Uygulama, aşı çözüldükten sonra, serum fizyolojikle sulandırarak ve sulandırılmış aşının 6 saat içerisinde hastalara enjekte edilecek şekilde yapılıyor. Soğuk zincire uygun şekilde günlük ya da iki günde bir, hastaların aldığı randevu sayılarına göre depolardan aşı transferi yapılacak.

Yeni tip koronavirüse (kovıd-19) karşı toplumsal bağışıklığın sağlanabilmesi için sürdürülen aşılama programı kapsamında, Sarayönü’nde vatandaşlara BioNTech aşısının birinci dozu uygulanmaya başlandı.

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü ilk randevular alındı. Biontech aşısının ilk uygulandığı kişi ise Ak Parti Sarayönü İlçe Başkanı Av. Gamze Karacan oldu.

Biontech aşısı ile ilgili bilgi veren Sarayönü İlçe Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Şükrü Serhat Kara  “Biontech aşıları, mRNA bazlı aşı olduğu için önce çözünmesi bekleniyor, daha sonra flakon serum fizyolojik ile sulandırılıyor. Ardından çok hassas bir şekilde sallanarak karıştırma işlemi yapılıyor, renk ve partikül kontrolü yapıldıktan sonra bir flakondan tek kullanımlık şırıngalarla 6 ayrı doz şeklinde vatandaşlara uygulanıyor. Hızla kullanılması gereken durumlarda aşı, oda sıcaklığında yarım saat içinde çözünebiliyor. Çözünen aşının 6 saat içinde uygulanmış olması gerekiyor.

“Her doz 6 kişiye tanımlanıyor"

Dr. Şükrü Serhat Kara, mRNA aşısının farklı uygulamasıyla ilgili detayları anlattı.

Kara, Aşıları, Halk Sağlığı Laboratuarlarından eksi 70 derecedeki dolaplardan, trafikte vs. sıkıntı yaşanma ihtimaline karşı gerekirse kuru buz eşliğinde eksi 20 dereceye kadar soğutabildikleri özel akülü aşı çantalarıyla teslim aldıklarını söyledi.

Kuruma geldikten sonra aşıları 2-8 derecedeki aşı dolaplarında 120 saat muhafaza edebilecek şekilde planlamaların yapıldığını dile getiren Kara, şöyle devam etti:

"Uygulama, aşı çözüldükten sonra, serum fizyolojikle sulandırarak ve sulandırılmış aşının 6 saat içerisinde hastalara enjekte edilecek şekilde yapılıyor. Her aşı flakonu, kişilere uygulanmadan önce tanımlaması, barkodlaması ve okutulması yapılarak kaydediliyor. Her doz ise 6 ayrı kişiye tanımlanacak şekilde sisteme kaydediliyor.

mRNA aşılarında inaktif aşıdan farklı olarak bir flakondan 6 doz aşı çıkıyor. Bu nedenle bir flakonun barkoduna o güne randevulu 6 vatandaşımızın tanımlanması yapılıyor. Barkodu flakon üzerine yapıştırıyoruz, kalan 6 dozu da bu barkoda işleyerek hangi kişiye işlendi ise onun T.C. bilgisini tanımladıktan sonra kayıtlarımıza geçiriyoruz. Aşıdan sonra vatandaşlarımızı bir süre burada tuttuktan sonra bir sorun çıkmadığı takdirde gönderiyoruz."

Günlük randevu sayısına göre aşılar çözdürülecek

Sarayönü Devlet Hastanesi Müdürü Fikri Yıldırım, Halk Sağlığı Laboratuvarlarından getirilen BioNTech aşısının eksi 70-80 derecedeki dolaplardan direkt alınarak hastaneye getirildiğini söyledi.

Aşıyı hastanede eksi 80 derecelik buzdolaplarında tutmadıklarını kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:

"2 ila 8 derecelik buzdolabında bekletiyoruz. Çünkü bu sıcaklıkta bozulmadan 5 gün kalabiliyor. Biz de soğuk zincire uygun şekilde günlük veya belki iki günde bir, hastaların aldığı randevu sayılarına göre depolardan aşı transferi planlamalarını yapacağız. Aşıların çözdürülmesi işlemi ise alınan randevu sayısına göre yapılacak. Örneğin bugün 50 randevu var, öğlene kadar gelecek olan vatandaşların sayısına uygun sayıda flakon çözdürülecek ve uygun süresi içinde yapılacak. Hepsi bir anda çözdürülmeyecek.6 kişiye aynı anda randevu verilecek. 6 kişide hazır bulunmadan flakon açılmayacak. Çünkü 6 kişiden birisi gelmezse ,bir aşının boşa gitmesi demektir bu. Vatandaşlarımızdan sağlık çalışanları olarak ricamız, önemle belirterek söylüyorum ,Dünyada hali hazırda devam etmekte olan aşı sıkıntısına rağmen ilçemizi Biontech aşısının uygulandığı merkezlerden biri haline getirdik, randevu aldıkları zaman randevularına özen göstersinler, kimsenin hakkına girmesinler ,randevu saatlerinde hastanemizde hazır bir şekilde beklesinler, hep beraber bu sıkıntılı süreci atlatalım İnşallah” şeklinde konuştu.