BİZDEN BİR ÖNERİ

Koronavirüs tehlikesi henüz geçmiş değil.

Tedavisinin aşısı bulunmadığı için uzmanlar tarafından tavsiye edilen tedbirlerin başında maske, mesafe ve hijyen geliyor.

Bu tedbirler aslında kalabalık durumlarda çok daha fazla önem arz ediyor.

Kalabalıklar genelde, marketler, pazar yerleri, düğün, nişan, bayram ve kutlamalar gibi özel günler, spor müsabakaları ve toplu taşıma araçlarında oluşuyor.

Sadece buralarda mı?

Askere alma dönemlerinde uğurlama ve teslim yerlerinde de kalabalık bir anda oluşur.

Yani otogar ile kışlalardaki kalabalık günlük ve aşırıdır.

Buralarda maske, mesafe ve hijyen uygulaması öyle çok kolay olmaz.

Otogarlarda belediyeler tedbirlerini emniyet güçleri ile birlikte almaya çalışıyorlar.

Önerimiz kışlalarla ilgili.

Bedelli ve normal sevklerde teslim tarihleri belli günlere rast gelir.

Temmuz ayının ilk günleri asker kabul eden kışlalarda tabiri caizse ana baba günüdür.

Kışlaya giriş kaydını yaptıracak asker adayları kayıt hariç, aşı ve kıyafet ile diğer ihtiyaç malzemelerini sevk aldıkları askerlik şubesinden yaparlarsa oradaki yığılma önlenmiş olur.

Bu işlem için de askerlik şubelerinde uzun tarihler oluşturulmalı. Çünkü asker adayının boyu, kilosu burada belirlendiği için bot ve asker elbisesinin bedeni konusunda sorun yaşanmaz.

Ama vatan görevi için evladını kışlaya getiren anne ve babaların durumu ise bazen içler acısı oluyor.

Evlatlarının askerlik gibi mukaddes bir göreve başlama gününün mutluluğunu yaşamak için kışla önüne gelen aileler, sahipsizliği ve tedbirsizliği ilk dakikalarda yaşamaya başlıyorlar.

Şehir içinde kalan bazı kışlalarda yoğunluktan dolayı araçları ile gelenlere yer gösterilmediği veya park yerleri hazırlanmadığı için mecburen kışla önündeki yol boyunu park haline getiriyorlar.

Sonra, kışla içindeki kayıt kuyruğuna giren evlatlarını biraz daha görebilmek için dipdibe beklemeye başlıyorlar.

Kışlanın alanı yeterli olmayabilir.

Valilik, belediye ve ilgili birimlerin temsilcilerinin katılımı ile yapılacak organizasyonla yakın mesafedeki okul, kurum ve kuruluşların bahçeleri ile giriş kapısı önündeki boş alanlar vatan görevi için evlatlarını getiren ailelerin araçlarına park yeri olarak hazırlanabilir.

Aileler kışla önünde sahipsiz bir şekilde beklemek yerine müsait alan var ise kışla içerisinde, yoksa yakın alanlarda seyyar çadırlar altında su ve çay ikramlarının yapıldığı medeni bir ortamda ağırlanabilirler.

Bu hizmetler maddi olarak fazla bir külfette getirmez. Hatta, aşırı yoğunluk olmasına rağmen maske-mesafe ve hijyen kurallarını da uygulama da rahatlık sağlar.

Çünkü bizde askerlik anısı, aileler ve asker adayı için ömür boyu unutulmaz hatıraların yaşandığı çok değerli bir zaman dilimidir.

Vatan bize emanet olduğu için önerimizi yaptık.

Kabul olursa da kışla bizim. Olmazsa da kışla bizim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi