BÖCEK ISIRIKLARI

Hiçbir zaman ''Böcek!'' deyip geçmemek gerekir, halk arasında ''alerji'', ''karaciğer tepmesi'', ''muz veya çikolata dokunması'' diye adlandırılan pek çok durum, basit bir böcek ısırıklarıdır. Genellikle tanı olarak pek beğenilmemekte ve yakıştırılmamaktadır. İlk itiraz da; ''hepimiz aynı ortamdaydık, niye yalnız bende (veya onda, şunda, bunda)?'' şeklindedir. Her insan böcekler tarafından ısırılabilir; fakat reaksiyonun şiddeti, kızarma, şişme ve kaşıntının boyutları, insandan insana çok değişmektedir ve özellikle duyarlı çocuklarda daha fazladır.

Günümüzde en sık rastlanan ısırık nedenlerinden birisi sivrisineklerdir. Daha çok el, yüz, kol, bacak gibi açık alanlarda; çok kaşıntılı, pembe-kırmızı ve 15 gün kadar süren şişikler oluşur. Ortalarında hafif sivrice bir kabartı vardır, bazen içi su dolu olabilen bu kabarcık, hemen hemen bütün ısırıklarda görülür.

Pireler, genellikle hayvanlar üzerinde yaşamakla birlikte, bazen insanlarda ve canlı dışında bile yaşayabilirler. Bunların ısırıkları sivrisineklerinkinden daha büyüktür, fakat daha az sayıdadır.

Daha iri ve haşmetli ısırıklar geliştiren tahtakuruları, günümüzde hiç görülmemekte veya belki az sayıda olanlarını bizler görememekteyiz. Çocukluğumda tahtakurusu görmüş biri olarak, bu böceği tanımlayabilirim. Kayverengi, şişman, yuvarlak böcekler olup; döşemelerde, yataklarda bulunabilirlerdi. Bunlardan daha az akla gelen fakat sık görülen ve hastalarımıza hiç inandıramadığımız ısırık tipleri de vardır. Özellikle; kuş, tavuk, fare v.b. hayvanların üzerinde yaşayan (güvercin bitleri gibi) ve çok küçük oldukları için çoğu kez fark edilmeyen böcekler, gruplar halinde gelip, çok sayıda ısırık yaparlar.

Bu böcekler, rüzgarla pasif hareket ettikleri için; hayvanlarla ilgisi olmayan, uzak yerlerdeki kişilerde de ısırıklar görülebilmektedir. Bu ısırıklar, 3 - 5 mm çaplarında ve kaşıntılıdırlar.

Buna benzer, fakat çok daha şiddetli kaşıntılı belirtilerle seyreden ve ani başlayarak hastaları ürküten, hayvan uyuzları vardır. Kedi, köpek, at, koyun gibi hayvanlardaki uyuz hastalığının insanlara bulaşması ile olur; fakat insanda bu böcekler sürekli kalmadığı için, hastalık bir haftada kendiliğinden geçer. Bizi bu kadar rahatsız etmelerine karşın; böceklerin bizi ısırırken özel bir kötü amaçları yoktur ve kimseye kasıtları da yoktur, amaçları yalnızca karınlarını doyurmaktır. Böcek ısırıklarında kaşıntıyı gidermek ve mikrop kapmasını önlemek yeterli olur. Isırıklar, doğal seyri içerisinde, 1 - 2 haftada iyileşeceklerdir.

  NOT-Yazı, Deri ve zührevi hastalıklar derneği çalışmasıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hülya BAĞCI Arşivi