Buğdayda septorya hastalığına dikkat

Buğdayda septorya hastalığına dikkat
Sarayönü Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü, hububat hastalıklarının bu günlerde risk oluşturabileceğini ifade edilerek hastalıklarla etkin şekilde mücadele edebilmesi amacıyla üreticileri uyardı.Sarayönü’nde yaşanan ılıman...

Sarayönü Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü, hububat hastalıklarının bu günlerde risk oluşturabileceğini ifade edilerek hastalıklarla etkin şekilde mücadele edebilmesi amacıyla üreticileri uyardı.

Sarayönü’nde yaşanan ılıman kış aylarında atılan tohumların tamamının kayıpsız olarak çıkması ve don zararının yaşamamasından dolayı, bu yıl hububat tarlalarında kök sayısı metrekarede olması gerekenden çok daha fazla yer aldı. Bu durum hububat tabanının ve köklerin havalanmasını zorlaştırırken, son günlerde düşen yağışlarla beraber hastalık riski de arttı.

Konuya ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Ziraat Mühendisi Hasan Hüseyin Yiğitbaşı yaptığı açıklamada; “Özellikle son günlerde ilçemizde hakim olan yağışlı hava şartları, hububat hastalıkları için uygun şartları oluşturmaktadır. Bu nedenle ilçemiz genelindeki tüm hububat alanlarında önümüzdeki dönemde kök çürüklüğü, pas ve septorya hastalıklarının risk oluşturacağı tahmin edilmektedir. Ürünlerde kalite ve verimde ciddi kayıpların yaşanmaması için üreticilerin tarlalarını dikkatle kontrol etmeleri, olumsuz bir durum gördüklerinde ise zaman kaybetmeden mücadeleye başlamaları gerekiyor. Septoria yaprak lekesi, pas, kök çürüklüğü ve külleme gibi hastalıkların ortaya çıkması durumunda üreticilerimiz, ilçe müdürlüğümüze gelerek, teknik destek alabilirler.” dedi.

“Güzel bir yıl bekliyoruz”

Hububat tarlalarında gelişimin çok güzel olduğunu anlatan Yiğitbaşı, şöyle konuştu: “Bu yıl kış aylarında hava sıcaklıklarının eksi derecelere çok fazla düşmemesi ve aralıklarla etkili olan yağışlar, hububat ekili tarlaların lehine oldu. Bölgemizde genel olarak çıkışlarda bir miktar tohum kaybı olduğu için çiftçilerimiz bunu tolere etmek için fazla tohum kullanır. Yağışlı ve ılıman giden havanın etkisiyle bu yıl atılan tohumların hepsi çıktı. Dolayısıyla fazla atılan tohumlarda çıktığı için birim alanda olması gerekenden fazla bitki oluştu. Bu durum birçok olumsuzluklara yol açabileceği gibi tedbirleri iyi alınırsa rekor verim de getirebilir. Hastalıkların baş göstermesi durumunda mücadelenin iyi yapılması ve gübrelemenin bilinçli ve bitkinin ihtiyacına uygun şekilde parçalı olarak atılması ile ilçemiz bu yıl altın yılını yaşayabilir. Çiftçilerimizin kalite konusunda mağduriyet yaşamaması için ilaçlama ve gübrelemeye dikkat etmesi, gerekirse teknik destek alması gerekiyor.”