Bugün ATA'mızı anıyoruz

Bugün ATA'mızı anıyoruz
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 82. yıldönümünde, tüm yurtta olduğu gibi Sarayönü’nde anılıyor. Anma töreni kapsamında Hükümet Konağı önünde Atatürk Anıtı’na çelenk...

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, vefatının 82. yıldönümünde, tüm yurtta olduğu gibi Sarayönü’nde anılıyor. Anma töreni kapsamında Hükümet Konağı önünde Atatürk Anıtı’na çelenk konularak saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşının söylenmesinin ardından anma töreni tamamlanacak. Pandemi nedeniyle bu yıl anma programı gerçekleştirilmedi.

10 Kasım 1938’de saatler 09:05’i gösterirken, Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yuman büyük Türk Önderi Mustafa Kemal Atatürk, tüm yurtta olduğu gibi Sarayönü’nde de özlemle ve saygıyla anılıyor.

10 Kasım 2020 Salı günü (bugün) sabah saatlerinde Hükümet Konağı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde gerçekleşecek anma programına  ilçe protokolünün yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve okul müdürlerinin katılması bekleniyor.

Anıta çelenk sunumunun ardından Sarayönü Belediyesi hoparlörü ve polis araçlarının sirenleri eşliğinde saygı duruşu gerçekleştirilecek. Bu esnada bayraklar da yarıya indirilecek. Daha sonra İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile Hükümet Konağı’ndaki tören sona erecek.

Matem günümüz

Tüm yurtta özel olarak kutlanacak olan bugün milletimizin matem günü olarak ilan ediliyor.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü, 10 Kasım 1938 günü saat 09.05'te yaşamını yitiren, Türkiye'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk anısına her yıl tutulan ulusal yastır. 10 Kasım gününü kapsayan Atatürk Haftası ise Atatürk'ün yurt genelinde anıldığı, ilke ve devrimlerinin anlatıldığı, radyo ve televizyonda konuşmalarının kendi sesinden yayımlandığı, Atatürk'le ilgili filmlerin gösterildiği; 10-16 Kasım tarihleri arasına karşılık gelen haftaya denir.

10 Kasım günleri saat 09.05'te çalan siren sesleriyle birlikte Türkiye genelinde 2 dakika süreyle Atatürk anısına saygı duruşuna geçilmektedir. Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi binası önündeki bayraklar hariç, Türkiye'deki tüm resmi binalarda ve ülkenin dış temsilciliklerde bayraklar, yas göstergesi olarak yarıya indirilir. Anıtkabir'de bulunan bayraklar diğer günlerde hiçbir sebeple yarıya indirilmez. Bayrağın sürekli çekili bulunmadığı yerlerde, bayrak önce göndere çekilir; daha sonra da yarıya indirilir.

Hayatı Türk milletine ve yeniliklere adadı

Atatürk'ün hayatı, Türk milleti için adanmış, destansı bir yaşamdır. 10-16 Kasım tarihlerini kapsayan hafta Türk milletini ve Türk topraklarını işgalcilerden kurtulmasında önemli rol üstlenen Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrıldığı hafta olarak bilinir. Hayatı boyunca varlığını Türk varlığına armağan etmiş, halkın kendi kendini yönettiği Cumhuriyet idaresini kurmuş, yaşamı süresince yapmış olduğu devrimlerle, ülkemizi çağdaş ülkeler seviyesine ulaştırmış dünya lideri Atatürk, 10 Kasım 1938 günü saat 9'u 5 geçe hayata gözlerini yumdu.

Osmanlı Devleti I. Dünya Savaşı'ndan yenik ayrılınca Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma uyarınca vatan topraklarının işgalinin başlaması üzerine Mustafa Kemal, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlattı.

Mustafa Kemal, 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılması ile Meclis ve Hükümet Başkanlığına seçildi. Sakarya Savaşı'nın kazanılmasının ardından, Gazilik unvanı ve Mareşallik rütbesi ile onurlandırıldı. Mustafa Kemal, 29 Ekim 1923'de cumhuriyetin ilan edilmesi ile beraber Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı oldu.

1934 yılında Gazi Mustafa Kemal'e meclis tarafından "Atatürk" soyadı verildi. Atatürk, gerçekleştirmiş olduğu inkılâplar ile Türkiye Cumhuriyeti'nin medeni ülkeler seviyesine çıkmasını sağladı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938'de Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yumdu.

Atatürk'ün hayatı, Türk milleti için adanmış, destansı bir yaşamdır.

edirne escort bayan