Bütün parmak izleri ‘benzersiz’ değilmiş!

Bütün parmak izleri ‘benzersiz’ değilmiş!
Özellikle adli tıpta ve kimlik tespitinde sıkça kullanılan parmak izi ile ilgili yapılan bir araştırma bu konuda bütün bilinenleri alt üst etti. Sonuçta her bir parmak izinin sanıldığı gibi eşsiz olmadığı ortaya çıktı. İşte o araştırmanın sonuçları…

Parmak izi yıllardır özellikle suçların çözülmesinde kullanılan önemli bir kaynak. Parmak izleri ile ilgili bilinen en yaygın bilgi ise her insanın parmak izinin farklı ve eşsiz olduğudur. Ancak yeni bir araştırma aynı insanda bile her birinin eşsiz olduğuyla ilgili bu gerçeği tamamen çürüttü.

Columbia Üniversitesi ve Buffalo Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri ve Mühendislik departmanlarından bir grup bilim insanı tarafından yürütülen araştırma, bu durumu tersine çevirip adli tıpta suçlu tespiti ve araştırma süreçlerini kısaltacak kritik bilgiler sunuyor. Araştırmada ilk olarak ABD'de 60 bin parmak izinden oluşan halka açık bir veri seti kullanılarak gerçekleştirildi. Aynı kişinin farklı parmaklarından ve farklı insanların parmaklarından olmak üzere on binlerce veri, yapay zekâ destekli bir sistem ile incelendi.

Elde edilen ilk sonuçlara göre bir bireyin farklı parmaklarının izleri tamamen benzersiz değildi ve geliştirilen yapay zekâ destekli sistem hangi parmak izlerinin aynı insana ait olduğunu tespit etme konusunda giderek gelişmeye başladı. Yapay zekâ daha fazla veri ile beslendikçe başarı oranı da yükselmeye başladı ve adli tıp verimliliğinin on katına ulaşan yüksek bir verimlilik ve başarı sergiledi.

ÇÖZÜLMEMİŞ DAVALAR ARTIK ÇÖZÜLEBİLECEK
Araştırma ekibinin belirttiğine göre yapay zekâ parmak izlerinde uzmanların odaklandığı dallanmalara ve uç noktalara odaklanmak yerine izlerin merkezindeki yuvarlak yapıya ve halkaların açı ve eğriliklerine odaklanıyordu. Bu açıdan bakıldığında, aynı insanın farklı parmaklarından alınan izlerin birbirine oldukça benzediği keşfedilmiş oldu.

Ekibin vurguladığı bir diğer konu ise yapay zekânın bilimsel araştırmalarda aktif kullanılması üzerine. Ekip, genel olarak yapay zekâya karşı bir önyargı olduğunu, AI'ın yalnızca ''bilgi kusan'' bir sistemden ibaret olduğuna yönelik görüşlerin fazla olduğunu ancak basit bir veri seti ve basit bir yapay zekâ destekli sistem ile bile şimdiye kadar gözden kaçmış pek çok sorunun çözülebileceğini ifade ediyor.

Ayrıca araştırmanın genişletilmesi ve çok daha fazla veri ile beslenmesi gerektiğini de ifade eden araştırma ekibi, çözülememiş pek çok suç davasının bu bilgi ışığında çözülebileceğini, ayrıca pek çok suçsuz insanın da ismini temize çıkarabileceğini belirtiyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ