Büyük Çerkes Sürgünü’nün 157. Yılı

Büyük Çerkes Sürgünü’nün 157. Yılı
Ertuğrul Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Büyük Çerkes Sürgünü’nün 157’nci yıldönümü çeşitli etkinliklerle anıldı.Tarihin en büyük soykırım ve sürgünü olarak adlandırılan...

Ertuğrul Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Büyük Çerkes Sürgünü’nün 157’nci yıldönümü çeşitli etkinliklerle anıldı.

Tarihin en büyük soykırım ve sürgünü olarak adlandırılan Kafkas halklarının ve özellikle Çerkeslerin anavatanlarından koparılışının başlangıcı olan 21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgünü tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çeşitli etkinliklerle anıldı.

İlçemizde Çerkes asıllı vatandaşlarımızın yoğun şekilde yaşadığı Ertuğrul Mahallesinde ve Konya’nın diğer Çerkes köylerinde sürgün anısına ağaç dikimi gerçekleştirildi.

Ertuğrul Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu tarafından Büyük Çerkes Sürgünü anma günü ile ilgili olarak açıklama yapıldı.

Dernek Başkanı Zeki Yıldız tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kafkas halkları (Abazalar, Adigeler, Çeçenler, Osetler, Dağıstanlılar) tarihin en eski dönemlerinden beri yaşadıkları ana yurtları Kafkasya’da eşsiz bir kültür geliştirdiler. Ana yurtları ve bağımsızlıklarını her zaman korudular.

Çarlık Rusyası 1763’ten itibaren Kafkasya’yı işgal etmeye başladı ve Kafkasya’nın yerli halklarında temizlenmesi amacıyla soykırıma varan sistemli bir baskı ve imha politikası uygulandı. Kafkas halkları Çarlık Rusyasına karşı herhangi bir yardım almaksızın yüz yıldan fazla direndi. Çarlık orduları sistemli olarak köyleri yaktı, insanları katletti. Binlerce insan soğuk, hastalık ve açlıktan hayatını kaybetti.

Ana yurtta olduğu gibi Türkiye’de de soykırımda ve sürgün yollarında hayatını kaybedenleri anmak ve yapılan bu zulmü unutturmamak için her yıl 21 Mayıs’ta programlar düzenlenmektedir. Sarayönü Ertuğrul Mahallesi Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak Büyük Çerkes Sürgünü’nün 157. yılı anısına dünyada ve ülkemizde devam eden salgın hastalıktan dolayı bu sene de kısıtlı olarak anma programı gerçekleştirdik.

Dernek yönetimimizin aldığı karar ile 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü’nün 157. yılı anısına Türkiye Diyanet Vakfının öncülüğünde Suriye’nin İdlib kentinde Sarayönü Ertuğrul Mahallesi Derneği adına 2 adet “İyilik Konutları” projesine katkıda bulunduk ve Konya Büyükşehir Belediyesine bağlı soykırımı ve sürgünü yaşamış bazı ilçe mahallelerine de birer adet çam fidanı dikimi gerçekleştirdik.

Bu etkinlikte Ertuğrul Mahallesi Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyelerine, maddi ve manevi katkıda bulunan mahalle sakinlerimize çok teşekkür ederiz.

Ayrıca fidan dikimi gerçekleştirdiğimiz Konya sınırları içerisinde bulunan Ertuğrul, Mahmudiye, İhsaniye, Sebiller, Ormanözü, Akbaba mahalle halkına ve muhtarlarına da ilgilerinden dolayı teşekkür ederiz.”