Büyük sürgün 155. yılında anıldı

Büyük sürgün 155. yılında anıldı
Sarayönü'ne bağlı Ertuğrul mahallesinde Kafkasya’dan yerli halkın sürgün edilişinin 155. yılı nedeniyle, Ertuğrul Eğitim, Kültür, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Konya Çerkes Derneği ortaklaşa bir program...

Sarayönü'ne bağlı Ertuğrul mahallesinde Kafkasya’dan yerli halkın sürgün edilişinin 155. yılı nedeniyle, Ertuğrul Eğitim, Kültür, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Konya Çerkes Derneği ortaklaşa bir program düzenledi.

İftar daveti ile başlayan anma programına Sarayönü İlçe Jandarma Komutanı Ahmet Sabırlı, Sarayönü Belediye Başkan Yardımcısı H.Hüseyin Tos, dernek yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Belediye Başkan Yardımcısı H. Hüseyin TOS' un Kur’an tilaveti ile açılışını yaptığı programda kısa bir konuşma yapan Ertuğrul Eğitim, Kültür, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Zeki yıldız, davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür etti.

21 Mayıs 1864 yılında Soçi yakınlarında yaşanan son savaş sonrası Rusya, Kafkasya’nın bazı bölgelerinde işgalin tamamlandığını ilan etmesinin ardından yerli halkın büyük bir kısmı olan yaklaşık 1,5 milyon insan çok kısa bir süre içerisinde anayurdundan o yıllarda zor koşullar içerisinde sürgün edildiğini dile getiren Zeki Yıldız,  “Yüz binlerce insan sürgün yollarında ve yerleşim bölgelerinde hastalık ve açlıktan hayatını kaybetti. İşte bu nedenle 21 Mayıs Abhazya Cumhuriyeti, Adige Cumhuriyeti ve Kabardey Balkar Cumhuriyeti tarafından soykırım ve sürgün anma günü olarak ilan edildi.” dedi.

Kafkasya’da olduğu gibi Türkiye’de de her yıl 21 Mayıs’ta soykırım ve sürgün yıllarında kaybettikleri yakınları için bir araya geldiklerini ifade eden Dernek Başkanı Yıldız, "155’nci yıl dönümünde Büyük Kafkas Sürgününde hayatlarını kaybedenleri rahmetle anıyoruz." şeklinde konuştu.

Program içerisinde sürgünü anlatan sinevizyon gösterisi sunulurken, resim sergisi de gerçekleştirildi.