Büyük Sürgün’ün 156. Yılı

Büyük Sürgün’ün 156. Yılı
Ertuğrul Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Büyük Çerkes Sürgünü’nün 156’ncı yıldönümü anılıyor.Koronavirüs tedbirleri nedeniyle anma etkinliklerinin bir bölümü iptal edilirken, faaliyetlerde...

Ertuğrul Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Büyük Çerkes Sürgünü’nün 156’ncı yıldönümü anılıyor.

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle anma etkinliklerinin bir bölümü iptal edilirken, faaliyetlerde de bir takım değişiklikler gerçekleştirildi. Ayrıca Uganda’da Kafkas Şehitleri Anısına 2 adet içme suyu kuyusu açtırıldı.

Ertuğrul Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu tarafından Büyük Çerkes Sürgünü anma günü ile ilgili olarak açıklama yapıldı. Dernek tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kafkas halklarından olan Çerkesler, tarihin en eski dönemlerinden beri yaşadıkları anayurtları olan Kafkasya’da eşsiz bir dil ve kültür geliştirdiler, anayurtlarını ve bağımsızlıklarını her zaman korudular.

Çarlık Rusya’sı 1763’ten itibaren Kafkasya’yı işgal etmeye başladı. Yüz yıldan uzun bir süre Çerkeslere boyun eğdiremeyen Çarlık Rusya’sı Kafkasya’nın yerli halklarından temizlenmesi amacıyla sistemli bir baskı ve imha politikası uyguladı. Bu politikalar sonucu 21 Mayıs 1864’te Kafkasya’yı tamamen işgal etti. Çerkeslerin büyük bir kısmı 1864’te çok kısa bir süre içerisinde anayurdundan korkunç koşullarda sürgün edildi. Bu, insanlık tarihinin gördüğü en acımasız sürgün ve soykırımlardan biridir. Fakat tüm baskılara, dağılmışlığa ve acılara karşın Çerkesler varlıklarını ve kimliklerini korudular, yaşattılar, 21 Mayıs’ı ve anayurtlarını hiçbir zaman unutmadılar. Bu nedenle “21 Mayıs” Soykırımı ve Sürgünü Anma Günü olarak kabul edildi. Anayurtta olduğu gibi Türkiye’de de her yıl 21 Mayıs’ta soykırımda ve sürgün yollarında kaybettiğimiz şehitlerimizi anmak için etkinlikler düzenlenmektedir.

Biz de 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü Anma Programını Ertuğrul Eğitim Kültür Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak her yıl düzenlemekteyiz. Bu sene 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgününün 156. Yılı anısına yapacağımız etkinlik için başlangıç olarak 14 Mart 2020’de mahallemiz içindeki alana “Ertuğrul Derneği 21 Mayıs 1864 Ağaçlandırma Alanı” oluşturuldu. 156. Yıl anısına 156 adet çam fidanı dikildi. Halkımızın yoğun talebi üzerine mahalle konağı çevresi de dahil olmak üzere isme özel 250 adet çam fidanı daha toprakla buluştu.

Ayrıca bu seneki etkinliğimiz için program içeriğinde mahallemizde iftar yemeği verilmesi, Afrika’da (Uganda) 2 adet içme su kuyusu açılması ve Sudan’da 500 kişilik iftar yemekleri verilmesi, yapılan etkinliklerin sinevizyon gösterimi, günün anlam ve önemine binaen Kafkas vakfı kurucularından yazar Mehdi Nüzhet Çetinbaş’ın konuşmacı olarak katılması yer almaktadır. Ancak bu sene dünyada ve ülkemizde görülen Koronavirüs sebebiyle yönetim kurulumuzun almış olduğu karar ile programda bazı değişikliklere gidilmiştir. Programımız dahilinde Afrika’da (Uganda) Kafkas Şehitleri Anısına açtırdığımız 2 adet içme su kuyusu faaliyete geçmiştir. Afrika’da (Sudan) vereceğimiz 500 kişilik iftar yemeği Koronavirüs nedeniyle iptal edilmiş olup onun yerine Sudan, Benin, Burkina Faso, Uganda ve Nijerya’da gıda paketleri dağıtılmıştır. 21 Mayıs’ta mahallemizde vereceğimiz iftar programı da Koronavirüs sebebiyle iptal edilip onun yerine ihtiyaç sahiplerine nakit para yardımı yapılmıştır. Ayrıca mahalle konağında yapacağımız büyük sürgünün 156. Yılı anısına sinevizyon gösterimi ve günün anlam ve önemini belirten konuşmalar iptal edilmiştir.

Yapılan her etkinlikte bizleri yalnız bırakmayan başta dernek yönetimi olmak üzere mahalle muhtarı ve heyetine, Afrika ülkelerinde içme su kuyusu ve gıda yardımı paketlerini yerine ulaştıran kardeşlerimize ve maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen mahalle sakinleri ve hemşerilerimize teşekkürü bir borç biliriz.

Milletimizin ve hemşerilerimizin mübarek Ramazan Bayramını tebrik eder, ülkemize ve İslam alemine hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ederiz.”