Büyükşehir’den gazetecilere kutlama

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı.

Yaşadıkları bütün sıkıntılara rağmen bütün gazetecilerin özellikle Anadolu basınında görev alanların bayramını kutluyorum.

İstatistiklere göre en stresli ve zor üç meslekten birisi "gazetecilik" mesleği.

Yaptığımız haberler herkesi memnun etmeyebilir. Çünkü gazeteci doğru haber peşinde olmak zorundadır. Doğrular da özellikle ülkemizde birilerini rahatsız eder.

Yalancılığa ve yağcılığa alıştığımız bir ortamda doğru haber peşinde koşmak, ilkeli olmak oldukça zordur. İşte bu nedenle de mesleğini gerçek anlamda yerine getirmeye çalışan gazetecilerin işi bir kat daha zorlaşmaktadır.

***

Gazeteci objektif olmak zorundadır. Yaptığı haberi araştırmalı, ayrıntıları gözden kaçırmamalıdır. Bir olayın eksik veya yanlış yönlerini ortaya koyarken, diğer taraftan olumlu yapılanları da göz ardı etmemelidir.

Gazetecilik mesleğini yerine getirenler aynı zamanda kamu hizmeti yapmaktadırlar. Bu nedenle ideal bir gazeteci bir eğitimci gibi kendine dikkat etmek zorundadır.

Kısacası gazeteci tarafsız ve ilkeli olmak zorundadır.

***

Olması gerekenlerin yanında madalyonun birde diğer tarafına yani olanlara bakmak gerekir. Özellikle Anadolu basını için söylemek gerekirse yukarıda saydığım olması gerekenlerin tam anlamı ile yerine getirilemediğini hepimiz biliyoruz.

Bunun en önemli nedeni de ekonomik sıkıntılardır. Bu sıkıntılar hem çalışan gazeteciler için hem de gazete sahipleri için geçerlidir.

Anadolu basınına gerekli destek ve önem verilmediği için zor günler yaşamaktayız. Geçtiğimiz yıl Konya merkezde 4 yerel gazete kapandı 2 gazete el değiştirdi. Bu durumun diğer yerel gazetelerin başına gelmeyeceğini kim garanti edebilir. Bunun sorumluları kimlerdir.

Yerel gazetelerimize gelen kutlama mesajlarında, siyasiler ve bürokratlar her zaman Anadolu basınının güçlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Ne yazık ki bu iyi dilekler karın doyurmuyor. Bizler artık övgüler yerine icraatlar bekliyoruz.

Gazeteciler baş tacımızdır, onlar için şunlar yapılmalı, edilmeli demek yerine artık şunları yaptık şunları da yapmaktayız gibi açıklamalar bekliyoruz.

***

Geçtiğimiz Cuma akşamı Konya Büyükşehir Belediyesi 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Konya’nın 31 ilçesinde faaliyet gösteren basın-yayın kuruluşlarının yöneticilerini ve çalışanlarını bir araya getirdi.

Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Milletvekili Gülay Samancı ve merkez ilçe belediye başkanları hep bir ağızdan basının ve özellikle yerel basının çok önemli olduğunu, fedakarca çalıştıklarını ve her daim onları desteklediklerini ifade eden konuşmalar yaptılar.

Ne var ki sayın Uğur İbrahim Altay’a kendisinin sadece Konya merkezin değil Büyükşehir Belediye Başkanı olarak 31 ilçenin tamamının başkanı olduğunu hatırlatmak isterim.

10 Ocak günü merkezde bulunan yerel gazetelere kutlama ilanı verilirken, yine merkezdeki gazetelerin internet sitelerinde her zaman büyükşehir belediyesinin ilanları yayınlanırken, Koski’nin su indirimi ilanlarıyla yine merkezdeki gazeteler desteklenirken ve daha birçok örnekle bu uygulamaları çoğaltılabilecekken sayın başkana soruyorum; “niçin taşra ilçeleri üvey evlat gibi görüyorsunuz”

Kendi özelimizde bu ayrımcılığı dile getiriyor olsak ta yapılan bütün belediyecilik hizmetlerinde de taşra ilçelere yapılan hizmetlerde merkeze göre geri kaldığı ortadadır.

İleriki yazılarımda bunları ayrıntılarıyla dile getireceğim.

***

Son söz;

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ve gazetemizin 13 üncü yaşına girmesi nedeniyle tebriklerini ileten herkese yürekten teşekkür ediyorum.

Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehdi DEMİR Arşivi