Çalışan emeklilere verilecek ikramiyede yeni gelişme

Çalışan emeklilere verilecek ikramiyede yeni gelişme
Milyonlarca çalışan emeklinin mahrum bırakıldığı 5 bin TL’lik ikramiyede yeni bir açıklama geldi. İktidarın üzerinde çalıştığını açıkladığı ikramiye ile ilgili TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş açıklama yaptı. İşte ayrıntılar...

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıldönümü nedeniyle sadece çalışmayan emeklilere verilen 5000 TL’lik ikramiye çalışan emekliler ile emekli olan çiftçiler arasında hayal kırıklığına neden olmuştu.

Tepkiler üzerine çalışan emeklilere de ikramiye verileceği bildirilmişti. Şimdi gözler, çalışan emekliler ile çiftçilere verilecek ikramiyenin ödeneceği tarihe çevrildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş, Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında çalışan emeklilere bir defaya mahsus ödenecek 5 bin TL'lik ikramiye düzenlemesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

İkramiyeden 4 milyon 688 bin 945 kişinin yararlanacağını ifade eden Muş, bunun ek maliyetinin 23 milyar lirayı bulduğu kaydetti.

Teklifin vergi alanındaki hükümlerinin özellikle döviz kazandırıcı düzenlemeler ve kayıt dışılıkla mücadeleye odaklandığını belirterek, çiftçi, esnaf ve vatandaşın vergi yükünü artıracak herhangi bir düzenleme içermediğini dile getiren Muş, Teklifte, çalışan emeklilere 5 bin lira ödenmesine yönelik düzenlemenin de bulunduğunu aktardı.

MALİYETİ HESAPLANDI
Muş, "Gelir ve aylık alan emekli ve hak sahiplerine tek seferlik 5 bin lira ödeme yapılmasına ilişkin kanuni düzenleme 2 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kasım ayında 10 milyon 429 bin 922 kişiye 44 milyar 468 milyon 838 bin 223 lira 34 kuruş ödeme yapılmıştır. Bu kapsamda daha önce ödeme yapılmayan 4 milyon 688 bin 945 emekliye 5 bin lira ödeme yapılacaktır. Çalışan emeklilere ödeme yapılması halinde ilave maliyetin ise yaklaşık 23 milyar lira olması beklenmektedir" dedi.

HESAPLARA NE ZAMAN YATIRILACAK?
Emeklilerin beklentilerini karşılamak için yapılan düzenleme, çalışan emeklileri de kapsayacak şekilde genişletildi. Torba yasa çerçevesinde, 11 Aralık'tan itibaren ele alınacak konular arasında çalışan emeklilere ikramiye ödenmesi de bulunuyor.

5 bin TL tutarındaki emekli ikramiyesi, bir defaya mahsus olacak şekilde ödenecek. Öncelikle çalışmayan emekliler için planlanan düzenleme, daha geniş bir kapsama yayılarak çiftçilerden Bağ-Kur'lu esnaflara kadar 4 milyon 689 bin çalışan emekliyi içerecek şekilde genişletildi. Bu 86 maddelik Torba Yasa Teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta ele alınacak.

İKRAMİYENİN VERİLECEĞİ TARİH NETLEŞTİ
Eğer teklif Meclis'ten onay alırsa, emekli ikramiyelerinin ödemelerine 15 Aralık'tan itibaren başlanacak. Yasa tasarısının kabulünden sonra Meclis, 11 Aralık'tan itibaren 2024 Bütçesi görüşmelerine geçecek. Yıl sonu torbası olarak adlandırılan bu düzenlemeyle birlikte, çalışan emeklilere de 5 bin TL tutarında bir kereye mahsus ikramiye ödenecek.

Kaynak:HABER MERKEZİ