Çanakkale müzesi Sarayönü'ne geldi

Çanakkale müzesi Sarayönü'ne geldi
Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak'ın girişimleri ile gezici Çanakkale müzesi ilçeye geldi. Bir hafta boyunca düğün salonunda açık kalan müze, ilçede bulunan tüm öğrencileri ağırladı. Gezici müzeyi ziyaret eden öğrenciler,...

Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak'ın girişimleri ile gezici Çanakkale müzesi ilçeye geldi. Bir hafta boyunca düğün salonunda açık kalan müze, ilçede bulunan tüm öğrencileri ağırladı. Gezici müzeyi ziyaret eden öğrenciler, Çanakkale savaşları ile ilgili önemli bilgiler edinirken, manevi olara da etkilendi.

Sarayönü'nde bir hafta boyunca kurulan gezici Çanakkale müzesi, Çanakkale ruhunu ilçeye getirdi. Çanakkale Savaşı'nda verilen destansı mücadeleyi ve kahramanlıkları yeni nesillere anlatmak için Türkiye'yi gezerek, bugüne değin gündeme gelmeyen ve bilinmeyen materyalleri ziyaretçilere sunan Çanakkale Gezici Müzesi Sarayönü Belediyesi'nin katkıları ile ilçeye getirilerek ziyarete açıldı.

Sarayönü Düğün Salonu'nda bir hafta boyunca ziyaretçilerini ağırlayan müzeye öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.

Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak yaptığı açıklamada bu müzeyi Sarayönü'nde ağırlamaktan şeref ve gurur duyduklarını belirterek "Sarayönü Belediyesi olarak 2 yıldır "Okuyorum, Geziyorum, Öğreniyorum" projemiz kapsamında lise öğrencilerimizi Çanakkale'ye gönderiyoruz" diye konuştu.

Çanakkale Gezici Müzeler Koordinatörü Cengiz Yürükaslan tarafından hafta boyunca öğrencilere ve vatandaşlara müze gezdirilerek bilgi verildi. Savaşta cephelerde sürünerek ilerlemek zorunda kalan Türk askerlerinin kıyafetlerindeki düğmelerin sıklıkla koptuğunu anlatan Yürükaslan, kahraman Türk askerinin kopan düğmeler yerine ince taşları delerek el yordamıyla düğme imal ettiğini söyledi. Yürükaslan; düşman uçakları tarafından havadan atılan ve yere düştüğünde sivri ucu havada kalan "zehirli yıldız" adı verilen silahın da, ayağına saplanan askeri savaştan bertaraf ettiğine değinerek paslı ve ucu zehirli olan demirin saplandığı bacağın kangrene dönüşmemesi için kesildiğini, bu ameliyat sırasında ise acıya katlanamayan askerin ağzına ısırması için keçe konulduğunu aktardı.