Çanakkale Şehitler minnetle anıldı

Çanakkale Şehitler minnetle anıldı
102 yıl önce yazılan büyük destan, Çanakkale ruhuyla yeniden yaşatılıyor. Geçtiğimiz hafta Türkiye nin dört bir yanında olduğu gibi şanlı 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi, Sarayönü'nde çeşitli etkinliklerle kutlandı, Çanakkale...

102 yıl önce yazılan büyük destan, Çanakkale ruhuyla yeniden yaşatılıyor. Geçtiğimiz hafta Türkiye nin dört bir yanında olduğu gibi şanlı 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi, Sarayönü'nde çeşitli etkinliklerle kutlandı, Çanakkale Şehitleri de saygı, sevgi ve minnetle yad edildi.

İlçemizde düzenlenen etkinlikler iki gün boyunca devam ederken, törenlerin ilk bölümünde Sarayönü Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programla şehitler anıldı. İkinci bölümünde ise Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu yapılırken, Şahit Jandarma Er Hasan Çiçek, kabri başında anıldı.

Sarayönü'nde 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 102'nci yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde şehitleri anma programı düzenlendi. Sarayönü Şehit Ramazan Akyürek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programla şehitler anıldı. Öğrenciler tarafından hazırlanan tiyatro gösterisiyle canlandırılan Çanakkale savaşları, izleyenleri duygulandırdı.

Sarayönü Belediye Düğün Salonu'nda düzenlenen şehitleri anma programına Kaymakam Tarık Bahadır, Belediye Başkanı Nafiz Solak, daire amirleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program okul müdürü Mehmet Emin Beyaztaş'ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasıyla devam etti. Beyaztaş, konuşmasında, "Şanlı tarihimizdeki kahramanlık destanlarından biri de Çanakkale Zaferi dir. Bu zaferin Türk tarihinde ayrı bir yeri vardır. Halâ gözler onunla yaşarır, yürekler onunla ürperir, düşünceler onunla yücelir. Daha bugün meydana gelmiş gibi canlıdır. Unutulmamıştır. Unutulamaz da, neden? Çünkü o, anaların gözyaşı, Mehmetçiğin canı ve kanıdır. Çanakkale Zaferi, Birinci Dünya Savaşı nda Kahraman yiğitlerimizin cihanı hayrette bırakan başlı başına gerçek bir iman ve eşsiz bir kahramanlık destanıdır. Çanakkale, Müslüman Türk'ün, iman ve azminin, güç ve kuvvetinin canlı bir belgesi, mağrur ve zalim küfrün hakkın karşısında mağlubiyeti ve maddenin mana önünde ezilip yok olmasıdır. Batılıların, Haçlı Seferleri'nden beridir Osmanlı varlığını yeryüzünden ebediyen silme hırsıyla gözledikleri tarihi fırsat Çanakkale Savaşı'nda nihayet önlerine çıkmıştı. "Son Haçlı Seferi"nde yakaladıkları imkanı sonuna kadar kullanıp, Osmanlı Devleti'ne ölümcül bir darbe indirmeli ve terekesini hemen bölüşmelilerdi. Bu savaşın, silahla iman gücünün çarpışmasından başka bir anlamı yoktu. Birinin elindeki en büyük kozu askeri gücü, bundan tamamen mahrum olan diğerinin ise yegane sığınağı iman kalesi idi. Mehmetçikler "gök ekinler gibi" biçilmek pahasına makus talihimizi yenmek ve bize biçilen kefeni yırtmak için canlarını seve seve feda etmiş ve korkusuzca ölüme yürümüşlerdir" dedi.

Konuşmanın ardından Çanakkale zaferi ile ilgili çeşitli sahne gösterileri ve piyesler sergilendi. Öğrenciler tarafından hazırlanan tiyatro gösterisiyle Çanakkale savaşlarından kesitler canlandırıldı. İzleyenler bazı sahnelerde gözyaşlarına hakim olamadı.