Çatak sona eriyor

Çatak sona eriyor
Sarayönü’nde 7 mahallede, toplam 6 bin 500 dekar alanda uygulanan Çatak projesinin tamamlanacak olmasından dolayı yeni müracaat alınmayacak. Üç kategori halinde uygulanan projenin içerisinde yer alan çiftçilerin üçüncü kategoriyi...

Sarayönü’nde 7 mahallede, toplam 6 bin 500 dekar alanda uygulanan Çatak projesinin tamamlanacak olmasından dolayı yeni müracaat alınmayacak. Üç kategori halinde uygulanan projenin içerisinde yer alan çiftçilerin üçüncü kategoriyi tamamlamasının ardından Çatak sona erecek.

Toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik olan uygulanan Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma Programını sona eriyor.

Konu hakkında bilgi veren Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Hasan Hüseyin Yiğitbaşı, yaptığı açıklamada, “Üreticilere yapılacak destekleme 3 kategoride uygulanıyor. Şu anda Çatak programında yer alan çiftçilerin kategorileri tamamlamasının ardından program sona edeceği için yeni müracaat alınmayacak.” dedi.

Birinci kategorinin ilçede tamamlanmasının ardından yeniden müracaat kabul edilmeyeceği için çiftçilerin tamamlayacağı ikinci ve üçüncü kategoride şu çalışmalar yer alıyor:

İkinci Kategori, toprak ve su yapısının korunması ile erozyonun önlenmesi amacıyla; setleme, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, drenaj jips uygulaması, malçlama, ahır veya çiftlik gübresi, yeşil gübreleme uygulaması, otlatmanın engellenmesi, çok yıllık buğdaygiller veya yonca hariç baklagiller ile alanı kaplama gibi tedbirlerin en az ikisinin birlikte yapılması veya bu tedbirlerden en az biri ile arazinin boş bırakılması.

Üçüncü Kategori, çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalardan en az iki veya daha fazlasının tekniğine uygun bir şekilde uygulanması. Yani su kullanımını asgariye indirecek uygun basınçlı sulama sistemlerinden birinin uygulanması. Çevreye duyarlı bir şekilde kontrollü ilaç ve gübre kullanımı, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları.