Çelik, 'Çiftçinin elektrik borcu ertelensin'

Çelik, 'Çiftçinin elektrik borcu ertelensin'
Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik enerjisi borçları nedeniyle çiftçilerin mağduriyet yaşadığı söyledi. Zirai üretimin devam etmesi için çiftçilere destek olunması gerektiğini...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik enerjisi borçları nedeniyle çiftçilerin mağduriyet yaşadığı söyledi. Zirai üretimin devam etmesi için çiftçilere destek olunması gerektiğini kaydeden Çelik, faturalara eklenen ekstra payların kaldırılması ve çiftçilerin elektrik borçlarının harman dönemine kadar ertelenmesi gerektiğini dile getirdi.

Tarımsal sulamada kullanılan elektriğin 2 yıl içinde yüzde 108,2 oranında zamlanarak çiftçileri mağdur ettiğine dikkat çeken Çelik, faturalara yansıyan enerji fonu, TRT payı ve KDV gibi uygulamaların kaldırılmasını istedi.

Çelik, tarımsal üretimde başta sulama olmak üzere elektrik enerjisinin tarımsal girdi olarak kullanıldığına dikkat çekti. Çiftçilerin birçok sıkıntıyla uğraşırken ekstra giderler altında ezildiğini dile getiren Çelik, “Çiftçilerimiz bazı kalemlerde destekleniyor ancak sulu tarımda ana girdi maliyeti olan elektrik konusunda herhangi bir destek sağlanmıyor. Çiftçilerimizin elektrik konusunda da desteklenmesi gerekiyor. Öncelikle elektrikte uygulanmakta olan yüzde 1 Enerji Fonu, yüzde 2 TRT payı ve yüzde 18 KDV kaldırılmalı.” dedi.

Ayrıca çiftçilerin koronavirüs salgını ve alınan tedbirleri kapsamında sıkıntılar yaşadığına vurgu yapan Çelik, bu aylarda yazılacak elektrik faturalarını çiftçilerin ödeyemeyeceğine dikkat çekerek, faturaların harman dönemine kadar ertelenmesi gerektiğini kaydetti.