Çerkes Kültür Merkezi Törenle Açıldı

Çerkes Kültür Merkezi Törenle Açıldı
Adige Dil Derneği tarafından Ilgın İlçesi nin İhsaniye Mahallesi nde Konya Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan İhsaniye Kültür Merkezi yoğun katılımla açıldı. Konya Büyükşehir...

Adige Dil Derneği tarafından Ilgın İlçesi nin İhsaniye Mahallesi nde Konya Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan İhsaniye Kültür Merkezi yoğun katılımla açıldı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, böyle bir kültür merkezine hep birlikte vesile oldukları için mutlu ve gururlu olduğunu belirterek, “Şeyh Şamilin torunlarına hizmet bir şereftir” dedi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti nin iktidara geldiği günden bu yana ülkemizde yaşayan hiçbir azınlığa ayrım yapmaksızın kültürel değerlerini ve miraslarını yaşatmak ve geliştirmek adına gereğini yaptığını söyledi.

Adige Dil Derneği (ADDER) tarafından Konya Büyükşehir Belediyesi, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Ilgın Belediyesi nin katkıları ile hayata geçirilen İhsaniye Kültür Merkezi törenle açıldı.

Türkiye den ve dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda Çerkes kökenli vatandaşın katılımı ile yapılan törende konuşan Türkiye Belediyeler Birliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, böyle bir eserin ortaya çıkmasında emeği geçen dernek yönetimini tebrik etti.

ANADOLU KÜLTÜRLER HARMANIDIR

Anadolu da yaşayan insanların tamamının iki ana vatanı olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, şöyle devam etti: “Birisi doğduğu, annesinin babasının doğduğu, ilk kökenlerinin bulunduğu yerdir. Bu bazen Türkistan dır, Balkanlardır, dünyanın değişik yerleridir. Hepimizin ortak ikinci vatanı ise Anadolu dur. Osmanlı nın yıkılmasıyla 46 bağımsız devlet oluştu. Dünyanın neresinde bu topluluklardan dara düşen olmuşsa ana kucağına gelmiştir ve Anadolu da buluşmuştur. Burası bir kültürler harmanıdır. Geçtiğimiz yüzyıl bir felaket, yıkım asrıydı. Gönül coğrafyamızın her bölgesinde insanlarımız acı çektiler. Şimdi artık yeniden diriliş, yeniden ayağa kalkış dönemini yaşıyoruz. Ecdadımızın gönül coğrafyamızdan çekilmesiyle birlikte ortaya çıkan sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor. Yeniden birlikte yaşama kültürünün, hakkı üstün tutan bir anlayışın hakim kılınması için hep birlikte mücadele vermemiz gerekiyor. Türkiye nin bu konuda özel sorumluluğu var. Bu birikimi Türkiye taşıyor.”

ŞEYH ŞAMİLİN TORUNLARINA HİZMET ŞEREFTİR

Böyle bir kültür merkezine hep birlikte vesile oldukları için mutlu ve gururlu olduğunu belirten Başkan Akyürek, “Haziran sonuna kadar mahallemizin içiyle birlikte hem yol genişletme hem asfalt çalışmasını tamamlayalım. Mahallenin içini asfalt ve kilitli taş yapalım. Kültür Merkezinde kültürümüzün yaşatılması konusunda elimizden geleni yapmak isteriz. Ayrıca Konyamızdaki Çerkes köyleri ile ilgili bir çalışmayı da gerçekleştirelim. Şeyh Şamilin torunlarına hizmet bir şereftir” dedi.

KÜLTÜRÜN YAŞATILMASI GÖREVİMİZDİR

Mahalle sakinlerinin çoğunluğunun isim konusunda teklif getirmesi halinde mahalleye eski isminin verilmesi konusunu Büyükşehir Meclisi nde değerlendireceklerini kaydeden Başkan Akyürek, aynı şekilde Kulu İlçesi Tavşançalı Mahallesi nin talebi üzerine isminin Ömeranlı olduğunu hatırlattı. Kültürün ve geçmişin yaşatılmasının görevleri olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, Kültür Merkezi nin Ilgın İlçesi ve Konya için hayırlı olmasını diledi.

ÖRNEK BİR ESER ORTAYA ÇIKTI

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ali İhsan Tarı nın Çerkes dilinin kaybolmasını önlemek için verdiği mücadelenin örnek olduğunu belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı nın komisyonlarından geçirilerek Latin harfleriyle Çerkes dilinin ifade edilmesi konusunun tescil edildiğini dile getirdi. Yılmaz, “Ali İhsan Bey, bu tesisi yapmak istediğini belirttiğinde hemen Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Beyi aradım, kendileri ve Ilgın Belediyemiz hemen harekete geçti. Biz de Samsun dan elimizden geldiğince katkıda bulunduk. Sonunda bu eser ortaya çıktı” dedi.

AK Parti nin iktidara geldiği günden bu yana ülkemizde yaşayan hiçbir azınlığa hiçbir şekilde ayrım yapmaksızın kültürel değerlerini ve miraslarını yaşatmak ve geliştirmek adına gereğini yaptığını kaydeden Yılmaz, “Çerkesler gibi diğer azınlıklar da daha önce görmedikleri oranda fırsatlar yakaladılar. Çerkes halkı da bu hakkı kullanıyor. Bir insanın dilini unutmamak, kültürel değerlerini unutmamak, kimliğini yaşatmak adına verdiği mücadele önemlidir. Bu önemli tesisin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

BAŞKAN AKYÜREK E VE BAŞKAN YILMAZ A TEŞEKKÜR

Açılışa katılan Çoğulcu Demokrat Partisi Genel Başkanı Kenan Kaplan, Çerkes halkının bu coğrafyaya geldiği günden itibaren üzerine düşen sorumlulukları büyük bir fedakarlıkla yerine getirdiğini belirterek, yok olma noktasına gelen Çerkes kültürünü ve kimliğini yaşatma konusunda önemli eser olan kültür merkezinin hayata geçirilmesinde emeği geçen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek e ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz a teşekkür etti.

Ilgın Belediye Başkanı Mehmet Karahan, ilçenin ve mahallenin bir adım daha öne çıkması adına çok önemli bir ana şahitlik ettiklerini vurgulayarak, bu güzel eseri ilçeye kazandıran Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz a teşekkür etti.

DİLİN DEVAMI İÇİN BÖYLE ESERLER ÇOÄžALMALI

Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Nusret Baş, Çerkeslerin bugün dünyanın 40 ülkesinde tarumar şekilde yaşadığını ama büyük bir çoğunluğun Türkiye de yaşadığını belirterek, dünyanın dört bir yanındaki Çerkeslere ulaşabilmek için devlet büyüklerinden Çerkesçe yayın yapan televizyon kanalı istediklerini ifade etti. Dilin devamı için böyle kültür merkezlerinin çoğalmasını talep eden Baş, “Bu konuda Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza minnettarlarımızı sunarak teşekkür ediyoruz” dedi.

Adige Dil Derneği Başkanı Ali İhsan Tarı ise, Çerkesler olarak tek farklarının dil olduğunu belirterek, “Biz bu farkımızı korumak istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı nın desteğiyle burada yazın dil kursları açmak istiyoruz. Kaybolan 108 bin kelimemiz var. Bir kelimenin bir topluma yerleşmesi 50 yıl sürüyor. Bu bir güzellik. Tıpkı bahçedeki çiçekler gibi. Farklı bir renk sadece.

Geri kalan her şeyde, ülküde, vatandaşlıkta beraberiz. Omuz omuzayız. Özellikle Konya ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlarımıza katkıları için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından İhsaniye Kültür Merkezi nin açılışı protokol mensupları ve katılımcılar tarafından hep birlikte yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.