CHP heyetinden kiraz üreticilerine destek ziyareti

CHP heyetinden kiraz üreticilerine destek ziyareti
CHP Konya heyeti, Türkiye’ye mal olmuş Hadim kirazını üretmekten vazgeçen ve kiraz ağaçlarını kesmeye başlayan üreticinin sorunlarını dinleyerek, devletin üreticiye sahip çıkması ve bölgesel destek vermesinin zorunlu olduğunu vurguladı

Konya’nın Hadim ilçesinde kiraz üreticileri, ürünlerini değerinde satamadığı ve sorunlarının çözülmediği gerekçesiyle kiraz ağaçlarını kesmeye başladı.
CHP Konya İl Başkanı Bekir Yaman ve Konya Milletvekili Barış Bektaş, beraberindeki heyetle birlikte kiraz üreticilerini ziyaret ederek, çiftçinin yanında olduklarını dile getirdi. Çiftçilerin sorunlarını dinleyen CHP’li heyet, kirazın değerince satılması için gerekli girişmelerde bulunacaklarını vurguladı.

Hadim’deki kiraz üreticilerini ziyaret eden heyette, CHP Konya İl Başkanı Bekir Yaman, Konya Milletvekili Barış Bektaş, il başkan yardımcıları, Hadim İlçe Başkanı Hüseyin Kaya, yönetim kurulu üyeleri, Hadim eski Belediye Başkanı ve CHP Hadim Belediye Başkan Adayı Mürsel Ayrancı ve partililer katıldı.

Hadim Yelmez ve Bademli mahalleleri başta olmak üzere Aladağ bölgesindeki kiraz üreticilerini bahçesini ziyaret eden CHP Heyeti, üreticilerin yaşadığı sorunları dinledi. Yelmez mahallesinde kiraz üreticisiyle birlikte basın açıklaması yapıldı.

“ÇİFTÇİ KİRAZI GEÇEN YILKİ FİYATA SATMAK ZORUNDA KALIYOR”
Burada konuşan CHP Konya İl Başkanı Bekir Yaman, “Hadim’deki kiraz üreticilerimizin ürünlerini değerince satamaması ve kiraz ağaçlarını kesmeye başlamasına üzüldük. Üreticilerimiz geçtiğimiz sene 50 liraya sattıkları kirazı bu sene de 50 liraya satmak zorunda kalıyor.

Üretim maliyetlerinin her geçen gün arttığı ve enflasyonun tırmandığı bir ortamda kirazın geçtiğimiz seneyle aynı fiyattan satılması kabul edilebilir bir durum değil. Biz buradan yetkililere sesleniyoruz; Hadim’den kirazcılık sektörünün devam etmesi için kiraz üreticilerimize destek verilmeli ve üreticilerimiz tüccarların elinden kurtulmalıdır.

Devletten beklentimiz kiraz üreticilerimizin derdine derman olması ve ürünlerini değerinde alıcı bulamasını için gerekeni yapmasıdır. Her zaman üretecimizin yanındayız. Sorunlarının çözümü içinde gerekli girişimlerde bulunacağız” dedi.

“KİRAZ ÜRETİCİSEN BÖLGESEL DESTEK VERİLMELİ”
Hadim eski Belediye Başkanı ve CHP Hadim Belediye Başkan Adayı Mürsel Ayrancı, “Belediye başkanlığı döneminde Hadim Bölgesinde kiraz üretimini yaygınlaştırmıştık. Kiraz bölgemiz için önemli bir geçim kaynağıdır. Ekonomik değeriyle ve ihracatıyla katkı vermektedir. Ancak Hadim’deki kiraz üreticilerimiz ürünlerini değerinde satamadığından zarara uğruyor.

Girdi maliyetlerinin yükselmesi, işçi masraflarının artması karşısında ürününü değerinde satamayan kiraz üreticilerimiz yarın endişesi içindedir. Hadim’de kiraz üreticilerimize sahip çıkılarak, bölgesel destek verilmelidir. Kirazı değerinde satabilmelidir. Tüccara ve aracılara maliyetin altında kiraz satmak zorunda bırakılmamalıdır” diye konuştu.

“HADİM KİRAZI YOK OLMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA”
CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş, “Türkiye’nin en kaliteli kirazını üreten Hadim’de üreticilerimiz tüccarların eline teslim edilmiş durumda. Kirazın kilogram başı üretim maliyeti 60 TL seviyesindeyken, tüccarlar 50 TL’den bu kirazı üreticilerimizden alıyor.

Markette ise kirazın fiyatı şu an 200 TL seviyesinde. Üretenin kazanmadığı, tüketenin ise rahatlıkla alamadığı bir durum söz konusudur. Üreticilerimiz kirazdan para kazanamadığı için ya bahçesini kurumaya terk edecek ya da ağaçlarını kesecek. Doğal güzellikleriyle insanı büyüleyen Hadim’de kiraz bahçeleri yavaş yavaş yok olacak. Bu durumun yaşanmaması için bazı tarım üretimlerinde olduğu gibi kirazcılıkta da teşvik programı başlatmalı, üreticinin kâr elde etmesi sağlanmalıdır.

Eğer bu sağlanmazsa, Hadim’den Konya’ya göç hızlanacak ve bu göçün bir sonucu olarak üretim düşecektir. Bir an önce burada tüccara terk edilmiş durumda olan kiraz üreticilerimize sahip çıkılması gerekmektedir. Bu güzel coğrafyamıza ve kiraz ağaçlarına sahip çıkalım. Kiraz üreticilerimizi yalnız bırakmayalım. Bu konuyu TBMM’sinde de gündeme getireceğim” ifadelerini kullandı.

DEVLETİMİZ BİZE SAHİP ÇIKSIN”
Kiraz üreticileri’ de, “İlaç, işçilik gibi masrafların artmasıyla kirazın 1 kilosunun maliyeti 60 TL olmasına rağmen tüccarlar, ürünümüze bahçede 70 TL fiyat verirken, ertesi günde bu alım fiyatını 45-50 TL’ye düşüyor. Maliyetimizi karşılamayan bu fiyata ürünümüzü satmak zorunda kaldığımızda zararımızda büyük olacaktır. Devletimiz bize sahip çıkmazsa tüccarın insafına bırakırsa, kiraz üretimini yapmayarak, ağaçları kesmeye başlıyoruz” dediler.