Çiçek aşıları yapılıyor

Çiçek aşıları yapılıyor
Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Çiğdem, ilçedeki üreticilerin hayvanları için çiçek aşısı yapıldığını söyledi.Konu hakkında bilgi veren İlçe Müdürü Güngör Çiğdem, yaptığı açıklamada...

Sarayönü Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Güngör Çiğdem, ilçedeki üreticilerin hayvanları için çiçek aşısı yapıldığını söyledi.

Konu hakkında bilgi veren İlçe Müdürü Güngör Çiğdem, yaptığı açıklamada "Yaz aylarının yaklaşmasıyla beraber sığırlarda vektörel bulaşma ile seyreden ve büyükbaş hayvanların ölümüne sebebiyet veren Sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı ile ilgili olarak Hayvan Hastalıkları ile mücadele ve hayvan hareketleri kontrolü genelgesi kapsamında, ilçe genelinde büyükbaş hayvanlar için Sığırların Nodüler Ekzantemine (LSD) karşı aşı uygulaması başladı. Bir aydan küçük olan ve doğumuna 1 ay kalan hayvanlarımızın dışında, ilçemizdeki tüm büyükbaş hayvanlarımız aşılanacak. İlçemize toplam 13 bin aşı geldi. Şu ana kadar bunun yarısı uygulandı. Yetiştiricilerimizin görevli sağlık personellerimize gerekli kolaylıkları göstermeleri ve aşı yaptırmaları gerekiyor" dedi.

Çiçek aşıları tamamlandıktan sonra brucella aşılarına başlanacağı öğrenildi.

Bunlara dikkat!

Çiçek hastalığı hakkında da bilgi veren Çiğdem, "Bulaşma, sivrisinek, kene ve sokucu sinekler aracılığıyla ve daha az olarak direkt temas ile şekillenmektedir. Patlamış deri lezyonları, tükürük, burun akıntısı, süt ve infekte hayvanın semeni ile de bulaşma gerçekleşmektedir. Virüsün sığırın vücuduna girmesinin ardından ilk bulgular 6-9. günlerde ortaya çıkmaya başlar. Hastalık yüksek ateş, iştahsızlık, deride tipik olarak görülen nodüller, salya, gözyaşı ve burun akıntısı şeklinde, mastitisin geliştiği durumlarda ise süt veriminde azalma, yavru atma ve %5-10 oranında ölüm ile sonuçlanabilmektedir. İştahsızlık sebebiyle hızla şekillenen kilo kaybı yaşanabilir ki bu durum yüksek ateşin yanı sıra ağız ve sindirim kanalında da şekillenen nodüllerden kaynaklanabilir. Bu bulguların tamamını görmek her zaman mümkün değildir. Sağlıklı hayvanların %50 si hastalığı bulgu göstermeksizin atlatır. Hastalığın direkt tedavisi yoktur. Korunmada sineklerle mücadele gereklidir Sağlıklı hayvanlarda aşılama,  karantina ve kontrollü hayvan hareketleri hastalığın yayılmasını engelleyecektir." şeklinde konuştu.