Çiftçi borç batağında

Çiftçi borç batağında
Kredi borcuna mahkum edilen çiftçi, kan kaybetmeye devam ediyor. Çiftçinin borcu, 13 yılda 16 buçuk kat artarak; 82 milyarı aştı. Çiftçiler, girdi maliyetleri ve kredi borçları yüzünden tarlasını terk ediyor.Bir zamanlar tarımda...

Kredi borcuna mahkum edilen çiftçi, kan kaybetmeye devam ediyor. Çiftçinin borcu, 13 yılda 16 buçuk kat artarak; 82 milyarı aştı. Çiftçiler, girdi maliyetleri ve kredi borçları yüzünden tarlasını terk ediyor.

Bir zamanlar tarımda kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri olan Türkiye, tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlı bir ülke haline geldi. Çiftçiler, boğazını aşan borç yüzünden toprağını terk etmek ve üretimi bitirmek zorunda kalıyor. Girdi maliyetlerinin yükselmesi, çiftçinin ürettiği ürünün para etmemesi ve olumsuz doğal afetler; üreticinin sırtındaki yükü artırıyor.

Devlet, kredi almanın önünü açarken; çiftçi de bilinçsiz bir şekilde borçlanıyor. Borcu borç ile kapatmaya çalışan çiftçi, faiz bataklığına sürükleniyor. Kredi almak için malını ipotek gösteren üretici, elindekinden de oluyor. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı bankalar, üreticiyi kendine bağımlı hale getiriyor. Borçlarını ödeyemedikleri için icraya verilen çiftçiler, borcunu ödeyebilmek için tarlasını yok fiyata satıyor ve tefecilere bel bağlıyor.

Etiketler :