Çiftçi bu yıl organik üretecek!

Çiftçi bu yıl organik üretecek!
Çiftçiler artan maliyetler, kuraklık etkileri, geçmiş yılların borçları nedeniyle her geçen gün daha kötü bir noktaya doğru giderken, birçok çiftçinin bu yıl tarlasını gübre kullanmadan ekecek. Bu durumun verimi olumsuz...

Çiftçiler artan maliyetler, kuraklık etkileri, geçmiş yılların borçları nedeniyle her geçen gün daha kötü bir noktaya doğru giderken, birçok çiftçinin bu yıl tarlasını gübre kullanmadan ekecek. Bu durumun verimi olumsuz şekilde etkilemesi bekleniyor. Maliyetlerin altından kalkamayan çiftçiler “bu yıl gübre atamayacağımız için ürünler organik olacak” şeklide trajikomik durumu özetledi.

Sonbaharda fiyatın çok yüksek olması nedeniyle gübre alamayan çiftçiler: "Bu yıl gübre atamadık, bütün ürünler organik olacak" diyerek şaka ile karışık yaşanan gerçeği özetliyor.

Yüksek zam nedeniyle Türkiye genelinde gübre satışlarında önemli düşüşler yaşanıyor. Gübre kullanımının azalması verimi de etkileyecek. Bu yıl birçok üründe rekoltenin düşeceği belirtiliyor.

Gübre fiyatlarının ciddi oranlarda zamlanması çiftçileri zor durumda bıraktı. Çiftçiler ve gübre satıcıları gübre kullanımının önemli ölçüde düştüğünü bildirdiler. Özellikle buğdayda ciddi sıkıntı yaşanacağını vurgulayan çiftçiler birçok üreticinin gübre alamadığını ve alamayacağı, çiftçinin ekim sırasında taban gübresi atamadığını, atanların da yeterli düzeyde değil, parasının yettiği ölçüde attığını ifade ettiler

Satışlar yüzde 25 düştü

Gübre bayileri de son dönemde gübre satışlarının ortalama yüzde 25 oranında düştüğünü belirttiler. Gübre satışlarındaki düşüşle ilgili olarak satış bayileri, “Şu anda ortalama yüzde 25 civarında düşüş var. Gübre satıcıları veresiye satışları önemli ölçüde kesti. Çünkü fiyatlar istikrarsız. Zarar etmemek için bunu yapıyor. Çiftçi ödeme güçlüğü içinde olduğu için bu yola gidildi. Bu da gübre kullanımını düşürdü” dedi.

Verim yüzde 60 düşer

Uzmanlar gübresiz ekimin verimi olumsuz etkileyeceğini kaydediyorlar. Sarayönü Ziraat Odası’ndan yapılan değerlendirmede, gübresi ekimin verimi yüzde 60 civarında düşürdüğü belirtildi. Çiftçinin çok zor durumda olduğunu vurgulayan yetkili, “Bizim bölgemiz buğday deposu. Ama bu yıl rekolte düşecek. Çünkü gübre kullanamıyor. Çiftçiye yeterli desteği vermiyor. Bunun bedelini ithalatla ödeyeceğiz. Başka ülkelerin çiftçisinin ürettiği ürünleri alacağız” diye konuştu. Gübre kullanımının düşmesinin diğer ürünlerde de verim düşüşüne yol açacağı bildirildi.