Çiftçi desteği açıklaması kafaları karıştırdı

Çiftçi desteği açıklaması kafaları karıştırdı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yıl hasat edilen buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için gübre desteklerini yüzde 25, 2022 üretim yılı için de hububat dahil tüm ürünlerde gübre desteklerini yüzde 100 artırarak...

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yıl hasat edilen buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için gübre desteklerini yüzde 25, 2022 üretim yılı için de hububat dahil tüm ürünlerde gübre desteklerini yüzde 100 artırarak ödeyeceklerini bildirdi.

Toplamda 150’yi aşkın kalemden oluşan 2021 tarım desteklerinden sadece gübre desteği açıklandı. 2022 yılının da gübre ve 5 üründeki sertifikalı tohum desteği açıklanmış oldu. Bakan Pakdemirli’nin Türkiye'de 'ben zarar ettim' diyen çiftçimiz yok sözü ise kafaları karıştırdı.

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 150'yi aşkın kalemden oluşan 2021 Tarımsal Destekleme Kararnamesi'nden sadece bir kaç desteği açıkladı.

Son günlerde dünya genelinde gübre ve gübre ham madde fiyatlarının tekrar artışa geçtiğine dikkati çeken Pakdemirli, yaşanan bu gelişmeler karşısında önceliklerinin çiftçilerin korunması ve üretimde sürdürülebilirliği sağlamak olduğunu belirtti.

Bu amaçla bu yıl hasat edilen buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için gübre desteklerini yüzde 25 artırarak ödeyeceklerini bildiren Pakdemirli, şunları söyledi:

“2022 üretim yılı için de hububat dâhil tüm ürünlerde gübre desteklerini yüzde 100 artırarak ödeyeceğiz. Buğday, arpa, çavdar, tritikale ve yulaf için 16 lira olan gübre desteğini 2021 yılı üretimi için dekara 20 lira, 2022 üretim yılı için de dekara 32 lira olarak ödüyor olacağız.

Diğer ürünlerde ise gübre desteklerini 2021 üretim yılı için dekara 8 lira, 2022 üretim yılı için de dekara 16 lira olarak ödeyeceğiz.

2022 üretim yılı için sertifikalı tohum kullanım desteğini buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale ve çeltik için yüzde 50 artışla dekara 24 liraya çıkardık.

Bu düzenlemeyle son 2 yıllık süreçte buğdayda gübre desteğini tam 4 misli, sertifikalı tohum desteğini de yaklaşık 3 misli artırdık. Mazot desteğini de her üretim yılı için maliyetinin ortalama yüzde 50’si olacak şekilde ödemeye devam edeceğiz.

Her zaman çiftçimizin yanında olduk, imkânlar çerçevesinde olmaya da devam edeceğiz. Üreticilerimiz ve yetiştiricilerimiz, maliyetlerindeki artıştan endişe etmesin, gönülleri ferah olsun, onlar ekip biçmeye devam etsin.”

Gübre desteği hangi yıl ne kadar artacak?

Pakdemirli’nin açıklamasına göre, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için 2020 yılı ürünleri için dekar başına 16 liraya çıkarılan gübre desteği 2021 ürünleri için yüzde 25 artışla 20 liraya çıkarılıyor.

Diğer ürünlerde ise herhangi bir artış yapılmıyor. Çeltik, kütlü pamuk, nohut, kuru fasulye, mercimek, patates, yağlık ayçiçeği, soya, dane mısır, kuru soğan, kanola, aspir, yaş çay, fındık, yem bitkileri, zeytin ve diğer tüm ürünlerde 2020’de olduğu gibi 2021 ürünleri için de dekar başına 8 lira gübre desteği ödenecek. Bu ödemeler 2022 yılı bütçesinden yapılacak.

2022 yılı için ise 2020 yılı desteğine göre yüzde 100 artış öngörülüyor. Bakan Pakdemirli ağırlıklı olarak 2022 üzerinde duruyor.

Belirsizlikler devam ediyor

Yılın bitmesine 2 ay kaldı. 2021 yılı tarım destekleri henüz açıklanmadı. Hangi ürüne ne kadar destek verileceği, hayvancılık, tohum, fark ödemesi ve diğer desteklerin yer alacağı “2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” henüz Resmi Gazete’de yayınlanmadı. Çiftçinin 2021 yılında ekimini yaptığı, hasat ettiği ve sattığı ürünler için ödenecek destekler henüz belli değil.