Çiftçi kar bayramı yapıyor

Çiftçi kar bayramı yapıyor
Tahıl ambarı olarak bilinen Sarayönü'nde kurak geçen üretim sezonunun ardından, yılın son günlerindeki yoğun kar yağışı çiftçileri sevindirdi.Son günlerde yağan kar nedeniyle yeni sezona umutla baktığını belirten çiftçiler,...

Tahıl ambarı olarak bilinen Sarayönü'nde kurak geçen üretim sezonunun ardından, yılın son günlerindeki yoğun kar yağışı çiftçileri sevindirdi.

Son günlerde yağan kar nedeniyle yeni sezona umutla baktığını belirten çiftçiler, "ilçe geneline 1 metreyi geçen yağış düştü ve tohumun çimlenmesi için uygun ortam oluştu. Geçen haftalarda görülen soğuk nedeniyle tohumun çimlenmesi istenen boyutta değildi. Ancak son günlerde yağan kar altın değerinde oldu. Toprağın karla kaplanmasıyla bayram sevinci yaşadık. Bu yağış yer altı sularını da besleyecek. Şu an itibariyle alınan yağışlar şubat ayı sonuna kadar toprağın su ihtiyacını karşılayacak düzeyde. Yani Sarayönü'nün 3 ayı yağış yönünden garantilenmiş oldu. Bu üretim sezonunda ürün rekoltesinde sıkıntı yaşamayacağız inşallah" dedi.

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Ömer Fatih Karça, geçen yıl üretim sezonunun kurak geçtiğini ve istenen yağışın olmamasıyla hububatta beklenen verimin elde edilemediğini, bu karşın yağan kar miktarının gelecek sene için umutları yükselttiğini söyledi.

Karça, Sarayönü'nün ağustos-kasım aylarında son 50 yılın en az yağışını aldığını ifade ederek, "Geçen yıl yaşanan kuraklığın bu yıl da yaşanabileceği korkusu içindeydik. Son 10 gün içinde gerçekleşen yağışla bu korku ortadan kalktı" dedi.

Karın her tarafa eşit miktarda yağmasının da avantaj olduğunu dile getiren Karça, şöyle devam etti:

"İlçe genelinde toplamda 1 metreyi geçen kar yağışı umudumuz oldu. Her şeyden önce yağışın miktarı ve dağılımı bizim için çok önemli. Kar yağışı sadece su olarak değerlendirilmemeli. Hububat üretiminde tohumun kar altında kalması önemlidir. Kar yağışı, toprakta bitkilerin bırakmış olduğu toksin maddelerin yıkanıp alt katmanlara inmesi için gereklidir. Bu yüzden önümüzdeki üretim sezonuna artık umutla bakıyoruz."

Etiketler :