Çiftçi kara kara düşünüyor!

Çiftçi kara kara düşünüyor!
Yaşanan mevsimsel kuraklık en çok hububat çiftçisini olumsuz etkiledi. Kuraklık yüzünden tarla hazırlama ve ekim işlemleri de sürekli öteleniyor. Bazı çiftçiler ise yaşanan kuraklığa rağmen hububat ekimine başladı. Bazı...

Yaşanan mevsimsel kuraklık en çok hububat çiftçisini olumsuz etkiledi. Kuraklık yüzünden tarla hazırlama ve ekim işlemleri de sürekli öteleniyor. Bazı çiftçiler ise yaşanan kuraklığa rağmen hububat ekimine başladı. Bazı çiftçi kuru toprağa ekim yapıyor. Önümüzdeki günlerde ekimin artması bekleniyor. Mazot, gübre gibi tarımsal girdilerin artması yüzünden zor günler geçiren çiftçiler bir de kuraklık yüzünden sıkıntılı günler yaşamaya başladı.

Çiftçiler ekim hazırlıklarına başladı. Beklenen yağışların bir türlü gelmemesi ve artan girdi maliyetleri çiftçileri kara kara düşündürmeye başladı.

Taban gübresinde yaşanan fiyat artışı ve elektrik paralarını peşin alınması çiftçileri maddi anlamda dar boğaza soktu. Taban gübresinin tonu 2400 TL’den satılıyor. Sertfikalı buğdayın tonu ise 2700 TL’den satılıyor. Bunun 400 TL’sini devlet destek olarak ödüyor.

Ekim konusunda acele etmeyin

Sarayönü MYO eski müdürü ve Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, çiftçinin gözünün havada olduğunu belirterek, çiftçilerin beklenen yağışlarının gelmemesi yüzünden ekim ve tarla hazırlama işlemlerini geciktirdiğini söyledi. Konya Ovası'nda hububat tarımının yüzde 78-80'inin kıraç arazilerde yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Soylu, "Konya'da beklenen yağışlarının gelmemesi ekimin ve tarla hazırlamanın ötelenmesine neden oldu. Çiftçilerimizin gözü havada. Yağış olmayınca çiftçimiz ekim yapmadı. Ovada hububat ekimi için çalışmalar hala başladı. Çok sıcak geçen bir yaz sezonundan sonra barajlarda da su sıkıntısı yaşanmaya başladı. Çiftçilerimize tavsiyemiz çok acele etmesinler. Kasım ayı ortalarına kadar beklemekte fayda var. Nemli dönemde tohum ile toprak buluşsun. Ekim sonuna ve Kasım ortasına kadar ekim yapılabilir. Toprak yatağı ekim için hazır olmalı. Acele edip de kötü toprak yatağına ekim yapmasınlar. Bu verimi de olumsuz etkiliyor" dedi.

Buğdaya ilgi artacak

Soylu, bu yıl buğdayda taban fiyatın yüksek açıklanmasının yeni sezonda buğdaya olan ilgiyi artıracağını söyledi. Konuyla ilgili Soylu şöyle devam etti, “Baharlık ürünlerde girdi maliyetlerin yüksekliği ve buğdayda taban fiyatın yüksek açıklanması nedeni ile bu yıl buğdaya ilginin artacağının beklendiğini tahmin ettiklerini söyledi. Özellikle taban fiyatlarının buğdayda bu yıl yükselmesi, sulu tarımda enerji maliyetlerindeki artış sebebi ile finansman sıkıntısı çeken çiftçilerin girdi maliyeti yüksek ürünlerden buğdaya doğru bir talep kayışının olması bekleniyor.”