Çiftçi Kayıt Sistemi'nde yeni dönem başladı

Çiftçi Kayıt Sistemi'nde yeni dönem başladı
Çiftçiler 1 Ekim tarihinden itibaren güncelleme işlemlerini e-devlet üzerinden yapabilecek. ÇKS sisteminde yapılan bu değişiklikle çiftçiler ziraat odalarına ihtiyaç duymadan işlemlerini yapabilecek.Ürün güncellemesi yapacak...

Çiftçiler 1 Ekim tarihinden itibaren güncelleme işlemlerini e-devlet üzerinden yapabilecek. ÇKS sisteminde yapılan bu değişiklikle çiftçiler ziraat odalarına ihtiyaç duymadan işlemlerini yapabilecek.

Ürün güncellemesi yapacak olan çiftçiler güncelleme işlemlerini 1 Ekim’den itibaren e-devlet üzerinden yapılabilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) dijitalleşmeyi artırıp, bürokrasiyi azaltmak amacıyla yeni uygulamaları devreye almak için değişikliğe gitti.

Tarım ve Orman Bakanlığı, tespit edilen aksaklıkların giderilmesi, taşra teşkilatında uygulama birliğinin sağlanması, devreye alınacak yeni iş modellerine ve geliştirilen yeni politikalara adapte olunması için dijitalleşme, bürokrasinin azaltılması ve üretim planlaması amacıyla ÇKS başvurularının e-Devlet üzerinden alınması amacıyla değişikliğe gitti.

Ürün güncellemesi yapacak çiftçiler ekim ayı itibarıyla başvurularını e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilecek. Bu uygulamadan ürün güncellemesi yapacak çiftçiler yararlanacak.

Arazi bilgilerinde değişiklik yapacaklar ve ilk defa ÇKS'ye kayıt yaptıracakların ise bakanlığa bağlı il ve ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunması gerekiyor.

 

ÇKS BAŞVURU SÜRESİ 31 ARALIK'A ÇEKİLDİ

Ziraat odalarından her yıl alınan Çiftçi Belgesi tüm başvurular için sadece ilk başvuruda talep edilecek. Önceki düzenlemede 1 Eylül ile sonraki yılın 30 Haziran tarihlerinde belirlenen müracaat süresi, üretim planlaması yapılabilmesi amacıyla başvurunun başladığı 31 Aralık’a alındı. Böylece başvuru süresi 4 aya düşürülmüş oldu.

Ayrıca 31 Aralık'a kadar başvuruda bulunan çiftçiler, ürün değişikliklerini de bir Şubat ayında yapabilecek. Ürün beyan formlarında yer alan muhtar ve 2 azanın imza uygulaması da fiiliyatta amaca hizmet etmediği gerekçesiyle kaldırıldı. ÇKS sisteminde yapılan bu değişiklikle çiftçi Ziraat Odalarına ihtiyaç duymadan çiftçi ürün güncellemelerini 1 Ekim’den itibaren E-Devlet üzerinden yapabilecek, Çiftçi Belgesi tüm başvurular için sadece ilk başvurularda alınacak, ürün beyan formunda sadece çiftçinin imzası yeterli olacak.

 

ZİRAAT ODALARI DEVRE DIŞI MI BIRAKILACAK?

Daha önce Ziraat Odaları girdi maliyetlerinin yüksek olmasını eleştirmişti. Bu değişiklik çiftçi için kolaylık sağlarken, ziraat odalarını devre dışı mı bırakılıyor? Sorusunu akla getirdi.

Çiftçi Kayıt Sistemi’nde 2005’de benzer değişiklik yapılmış, yapılan düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi iptal etmişti.

28 bin 172 başvuru yapıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne e-Devlet üzerinden 28 bin 172 başvuru yapıldığını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından, e-Devlet kanalıyla Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) yapılan başvuru sayısına ilişkin paylaşım yapıldı.

Paylaşımda, uygulamanın başlangıcından itibaren son 24 saatte, 28 bin 172 başvuru yapıldığı ve 31 bin 644 ÇKS belgesi oluşturulduğu belirtildi.

Bakanlık tarafından ayrıca yapılan yazılı açıklamada, e-Devlet üzerinden ÇKS'ye başvuru sürecine ilişkin şu bilgiler verildi:

"Çiftçimiz, e-Devlet Kapısına kendi kimlik bilgileri ve şifresi ile giriş yapar. Hizmeti kullanabilmek için arama kısmına 'ÇKS' yazılır. Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt Yenileme Başvurusu (Gerçek Kişi/Tüzel Kişi) hizmeti seçilir. Açılan ekranda ilk başvuruyu yapmak için 'Yeni Başvuru' butonuna tıklanır. Aydınlatma metni okunur ve aşağıda bulunan 'Onaylıyorum' kutusu işaretlenerek 'Devam Et' butonuna tıklanır. Açılan sayfada ÇKS sistemindeki kayıtlı bilgiler görüntülenir ve iletişim bilgileri kontrol edilir. İhtiyaç halinde bu ekran güncellenir. Kayıtlı araziler görüntülenir ve gerekirse ürün bilgileri 'Ürün Bilgisi Değiştir' butonu ile güncellenir. Son ekranda başvuruya ait tüm bilgiler görüntülenir. Başvuruya ait ilk destek ödemesinden mahsup edilecek başvuru ücreti görüntülenerek onaylanır ve başvuru tamamlanır. Tamamlanan başvuruları görüntülemek için 'Başvuru Listesi' butonuna tıklanır. Başvuruların listelendiği ekrandaki 'Başvuru Durumu' sütununda başvurunun durumu görüntülenebilir. Tamamlanan başvurular İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin değerlendirilmesi aşamasına geçer."