Çiftçi pancar sökümü mesaisinde

Çiftçi pancar sökümü mesaisinde
Çiftçinin önemli gelir kaynaklarından bir tanesi olan pancar üretimiyle alakalı olarak göz döneminin gelmesiyle birlikte hasat mesaisi de başladı. Bu yıl genel olarak kalite ve verim açısından pancar üreticisi beklediğine yakın...

Çiftçinin önemli gelir kaynaklarından bir tanesi olan pancar üretimiyle alakalı olarak göz döneminin gelmesiyle birlikte hasat mesaisi de başladı. Bu yıl genel olarak kalite ve verim açısından pancar üreticisi beklediğine yakın bir ürün elde ederken, sökümünü yapan çiftçiler ürününü fabrikaya veya Sarayönü kantarına teslim ediyor. Değirmenli mahallesi pancar üreticilerinden Ayhan Aldıran, bereketli bir sezon geçirdiklerini söyledi.

Sarayönü’nde çiftçiler tarafından bahar aylarında ekimi yapılan şeker pancarlarının hasadı Kasım ayı itibariyle başladı. Hava sıcaklığının mevsim normallerinde seyretmesinden dolayı zorluk yaşamayan çiftçiler ve söküm işçileri, tarlada yoğun mesai harcıyor.

Bu yıl şeker pancarı alım kampanyasının başlamasıyla birlikte pancar üreticisi, pancar sökümüne başladı. Sarayönü merkez ve bağlı mahallelerde yetiştirilen şeker pancarı, hem yöre çiftçisi, hem de çevre illerden pancar sökümü için gelen tarım işçilerinin geçim kaynağını haline geldi. Son yıllarda teknolojinin ilerlemesiyle, pancar sökümü için çevre illerden gelen tarım işçileri de iş bulmakta zorlandıklarını belirttiler.

Geçtiğimiz günlerde Ilgın Şeker Fabrikasında düzenlenen törenle başlayan 2019-2020 yılı şeker pancarı alım kampanyasıyla şeker pancarı üreten çiftçiler yavaş yavaş tarlalarında ektikleri pancarı sökerek, kantar ve şeker pancarı fabrikasının yolunu tuttu.

Verim ve kalite iyi

Şeker pancarı kampanyasının başlamasıyla üreticilerin pancar sökümüne başladıklarını ve sökümü yaptıkları pancarlarını fabrikaya getirmeye başladıklarını söyleyen pancar üreticileri ise, bu yıl pancar veriminde umutlu olduklarını belirttiler.

Değirmenli mahallesinde pancar üreticilerinden Ayhan Aldıran, kampanyanın başlamasıyla pancar sökümüne başladıklarını dile getirdi. Aldıran, yaptığı açıklamada, “Pancar alım kampanyası ile bu yıl ektiğimiz pancarların sökümüne başladık. Ektiğimiz pancarlar artık yavaş yavaş olgunlaştı. Kampanyanın başlamasıyla beraber bizlerde ektiğimiz pancarı tarladan sökerek, fabrikaya ve alım kantarına götürüyoruz. Bu yıl tarlama pancar ekmiştim. Söktüklerimiz iyi. Umarız sökeceğimiz diğer pancarlarda iyi olur. Eskiden pancar ekimini çok fazla yapardık. Hem kotanın düşmesi hem de masrafların yüksek olması nedeniyle artık az üretim yapıyoruz. Eskiden elle sökümü yaptığımız pancarları şimdi de teknolojinin gelişmesiyle daha rahat ve kısa sürede pancar sökümü yapıyoruz. Havaların artık soğumaya başladığı aylardır. Bizlerde biraz acele edip pancar sökümüne başladık." şeklinde konuştu.