Çiftçi tarlasını gübresiz ekti

Çiftçi tarlasını gübresiz ekti
Sarayönü’nde tarlaların yeni ekim sezonu hayli sorunlu devam ediyor. Geçen yıl yüksek girdi maliyetleri neticesinde birçok çiftçi, ekim yaparken gübre kullanmadı. Taban gübrenin fiyatı son bir yılda yüzde 300 artması nedeniyle...

Sarayönü’nde tarlaların yeni ekim sezonu hayli sorunlu devam ediyor. Geçen yıl yüksek girdi maliyetleri neticesinde birçok çiftçi, ekim yaparken gübre kullanmadı. Taban gübrenin fiyatı son bir yılda yüzde 300 artması nedeniyle bu yılki ekim döneminde de çiftçiler hububat ekiminde yeterince gübre atmadı.

Tarım ve Orman Bakanlığının mazot ve gübre desteklerini öne çekmesinin de fayda sağlamadığını belirten çiftçiler, yağışlar istenilen seviyelerde olmazsa zor bir dönemden geçeceklerini belirtti

Sektör temsilcileri ise eksik gübre atımı ve kurak geçen ekim sezonunun rekolte kaybına neden olacağı endişesi taşıyor.

Sarayönü’nde çiftçiler durmadan yükselen gübre maliyetleri nedeniyle tarlasını gübresiz ekmek zorunda kalıyor.

Sorunlarını anlatan çiftçiler, mazot ve gübre maliyetlerinin bir yıl içinde yüzde 300 arttığını belirterek, maliyetlerin zaten geçtiğimiz sezonda çok yüksek olduğunu ama bu sene enflasyon ile birlikte 3’e katlandığını belirttiler.

Tarım ve Orman Bakanlığının mazot ve gübre desteklerini öne çekmesinin de fayda sağlamayacağını belirten çiftçiler, dekarda 75 liralık gübre desteğinin ekimi yapılan arazilerin yalnızca yüzde 20’sini karşıladığını, kalan kısımlarda ise birçok çiftçinin maliyeti nedeni ile gübre kullanamadığını belirtti.

“Maliyetler üçe katladı”

Sarayönü’nün Başhüyük mahallesinde üreticilik yapan çiftçiler de şunları söyledi: “Bu sene zorlukla olsa da ekim yaptık ama her geçen yıl attığımız gübre daha da azalıyor. Fiyatı üçe katladığı için mecburen yeterli gübre kullanmadan ekim yaptık. Devletin verdiği mazot gübre desteği öne çekildi ama bu yeterli değil. Asıl ve kalıcı destek gübre, mazot ve diğer maliyetlerin düşürülmesiyle olur. Gübrede indirim bekliyoruz, maliyetimizi düşürün yeter.

Eskiden gübreyi borçla alabiliyorduk, bu sene gübreci peşin olmadan gübre vermiyor. Tarım Kredi Kooperatifine de borcumuz olduğu için oradan gübre alamıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Ayrıca mazot ve gübre desteği için ayrılan ödenekleri nakit olarak çekme şansımız da yok. Maddi gücü yerinde olanlar zaten desteğe ihtiyaç duymadan mazotunu, gübresini ve tohumunu tedarik etti. Ama gücü olmayanlar için 75 liralık gübre desteği ancak ekim alanlarının yüzde 20’sine yetecek düzeyde.

Ekim döneminde yağışlarda gelmedi. İşimiz tam anlamıyla Allah’a kaldı.

Eğer geçtiğimiz sezon gibi yağış açısından bol ve bereketli bir kış dönemi geçiremezsek, rekolte kaybı 2020 senesinde olduğu gibi yüzde 80’lere kadar ulaşır. İnşallah kış mevsimi yağış açısından bereketli olurda, ülke olarak bir gıda krizi ile karşı karşıya kalmayız.” şeklinde sıkıntılarını dile getirdiler.

Etiketler :