Çiftçiler ılımanlaşan iklime uymalı

Çiftçiler ılımanlaşan iklime uymalı
Sarayönü'nde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları kafaları karıştırdı. Ağaçlar, bitkiler ve meyveler filizlenmeye başladı. Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, iklimdeki dengesizleşmenin normal olmadığını...

Sarayönü'nde mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları kafaları karıştırdı. Ağaçlar, bitkiler ve meyveler filizlenmeye başladı. Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, iklimdeki dengesizleşmenin normal olmadığını ve dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Geçtiğimiz haftadan itibaren Sarayönü'nde etkili olan hava sıcaklıkları, mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Şubat ayında olmamıza rağmen, sıcak havanın etkili olması kafalarda soru işareti bıraktı. Özellikle kenar bölgelerdeki ağaçlar, bitkiler ve meyveler filizlenmeye başladı. Uzmanlar kış döneminde olmamıza rağmen etkili olan sıcak havanın normal olmadığını vurgulayarak uyarılarda bulundu. Şuanda yaşadığımız hava şartlarının Sarayönü'nün iklim özelliği olmadığının altını çizen Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, geçen yıl yaşanan iklimin mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini söyledi. Vatandaşlar ve çiftçilerin sıcak havaya aldanmaması gerektiğini de ifade eden Çelik, “1 ay sonra yapılacak tarımsal faaliyet, baktığınız zaman bitkilerdeki bu uyanışa göre şimdi yapılması gerekiyor. Yani kaygılı bir durum var. Üzerinde durulması gereken en önemli konu iklimdeki dengesizleşmelerdir.” dedi.

Dengesizleşmeye dikkat

Başkan Engin Çelik, şuanda yaşanılan sıcak havaların Sarayönü'nün iklim özelliği olmadığını vurgulayarak, bir dengesizleşmemenin olduğunun altını çizdi. Ağaçların, bitkilerin ve meyvelerin zamanından önce filizlenmeye başladığını da ifade eden Solak, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu yılda geçtiğimiz yıl gibi ilçemizin iklimine tam tersi olan bir kış dönemi geçiriyoruz. Herkes kışın havaların iyi geçmesinin güzel olarak algılayabilir ama bu normal değil. Bitki örtüsü aynı zamanda ekonomik olarak yetiştirdiğimiz tarımsal bitkiler oranın iklim özelliklerine bağlı olarak ortaya çıkar. İklimdeki değişme ister istemez ilk etapta direk olarak bunları etkiliyor. Alınması gereken yağışları almadığı dönemlerde kuraklık bu bitkileri etkiler. Üzerinde durulması gereken en önemli konu bu dengesizleşmeler. Olmaması gereken zaman da soğuğun olması, ya da hava sıcaklığının olmaması gerektiği zamanda değerlerin üstüne çıkması iyi değil. Şu anda bahçelerde bulunan çiçekler ve ağaçlar bile açmaya başladı."

Çiftçiler aldanmasın

Son günlerde artan sıcak havalara çiftçiler kesinlikle aldanmaması gerektiğini de ifade eden Çelik, kaygılı bir dönemden geçildiğini belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Şu anda bundan sonraki periyotta ne olacağını bilemeyiz. 1 ay sonra yapılacak tarımsal faaliyet, baktığınız zaman bitkilerdeki bu uyanışa göre şimdi yapılması gerekiyor. Yani kaygılı bir durum var. Yağan yağmurlar, kuraklık tehlikesinden dolayı bitkilerin çıkmama tehlikesini kurtardı ama bundan sonrasının ne olacağını bilmiyoruz.”