“Çiftçiler mantar hastalıklarına dikkat etsin”

“Çiftçiler mantar hastalıklarına dikkat etsin”
Sarayönü Ziraat Odası Tarımsal Danışmanlık ve Yayım birimi, son yağışların ardından incelemelerde bulundu. Danışmanlar, çiftçileri bazı hastalıklara karşı uyardı.Danışmanlık biriminden yapılan açıklamada şu bilgilere...

Sarayönü Ziraat Odası Tarımsal Danışmanlık ve Yayım birimi, son yağışların ardından incelemelerde bulundu. Danışmanlar, çiftçileri bazı hastalıklara karşı uyardı.

Danışmanlık biriminden yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Bölgemizde bu yıl yaşanan kuraklık sonucu tüm çiftçilerimiz başta kuru tarım alanlarında olmak üzere sulu tarım yapılan alanlarda da üretimde büyük olumsuzluk yaşamıştır. Bunun yanında geçen hafta yaşanan bölgesel dolu yağışlarında da ürün zararları olurken bazı üreticiler yazlık ürün ekili olan tarlalarını bozup tekrar ekim yaptılar. Kuraklıktan dolayı maddi açıdan sıkıntı yaşayan üreticiler tekrar ekim yapmalarından dolayı dekara üretim maliyetlerini artmıştır.”

“Geçtiğimiz haftanın yağışlı geçmesi çiftçilerimizi bir miktar rahatlattı. Sıcaklığın 20-25 derece ve nemin de % 85-95 arasında olması durumunda yazlık ekim yapılan bitkilerde mantar hastalıkları görülebilir. Yağışlı ve rüzgarlı havalar hastalığın tarla içerisinde yayılmasına neden olurlar. Yayılan bu sporlar 12 saat içerisinde çimlenirler ve 24 saat içerisinde de bitki dokularına girerek bitki üzerinde ikincil enfeksiyonları meydana getirirler. Eğer, bitki hassas ise, yaklaşık 4-6 gün içerisinde ilk belirtiler görülmeye başlar. Belirtiler görüldüğünde yeşil aksam ilaçlaması yapılmalıdır.”