Çiftçiler toplulaştırmadan şikayetçi

Çiftçiler toplulaştırmadan şikayetçi
Sarayönü'nde uygulanan arazi toplulaştırma çalışmaları kapsamında yapılan uygulamalardan birçok çiftçi büyük mağduriyetler yaşadığını belirterek şikayetçi oluyor. Toplulaştırmanın amacından saptığını, sadece arazisi...

Sarayönü'nde uygulanan arazi toplulaştırma çalışmaları kapsamında yapılan uygulamalardan birçok çiftçi büyük mağduriyetler yaşadığını belirterek şikayetçi oluyor. Toplulaştırmanın amacından saptığını, sadece arazisi çok olan zenginlere fayda sağladığını belirten çiftçiler, belli bir ölçeğin altındaki tüm çiftçilerin mağduriyet ve hak kaybı yaşadığını ifade ediyor.

Toplulaştırma çalışmalarının durdurulmasını ve tüm tarlaların eski yerine getirilmesini isteyen çiftçiler, yaptıkları açıklamalarda, "biz tarlalarımıza düzen gelecek, toplulaşacak diye beklerken daha bölünmeye ve küçülmeye başladı. Kiminin tarlası bir yerden bölünüp başka yere ekleniyor. Kiminin iyi yerde olan tarlası kötü yere gidiyor. Adamın iyi bir yerde kuyulu tarlası varsa kötü yerlerdeki tarlaları da getirip oraya ekleniyor. Orada bulunan diğer çiftçilerin tarlaları da alakasız ve aynı değerde olmayan yerlere atılıyor. Bizim kuyumuz yoksa suçumuz ne? Devlet izin versin bizde kuyu açalım o zaman." dedi.

Zenginlere hizmet ediyor

Toplulaştırma çalışmalarının zenginlere hizmet ettiğini savunan çiftçiler, "Küçük çiftçilerin hepsi mağdur. Dilekçe veriyoruz, itiraz ediyoruz ama hiçbir sonuç alamıyoruz. Parsel yollarının açılmasıyla ilgili sıkıntılarımız da var. 7-8 dönüm tarlası olanla 100 dönüm tarlası olandan aynı oranda yol payı bölünüyor. Zaten az bir toprağı olan çiftçilerin elinde bir avuç toprağı kalıyor. Bir de bu toplulaştırmanın her yerde olmasının gereği ne? Mesela sıraağıllar mevkiindeki tarlalar 100 dekar, 150 dekar. Bu tarlaların daha neyi toplulaşacak. Toprağı çok olanların kayırıldığını düşünüyoruz. Birçok uygulama resmen hak gaspı. Küçük çiftçinin, elindeki tarlaları toprak ağalarına satması için mi zor durumda bırakılıyor küçük çiftçi. Karatepe'de toplulaştırma yapıldı. Küçük çiftçilerin hepsi mağdur. Özkent akıllık yaptı. Dilekçe verip toplulaştırmaya girmedi. Böyle olacağını bilseydik bizde girmezdik bu işin içine. Biz bu şekilde bir toplulaştırma istemiyoruz. Hakkımızı yiyenlere de hakkımızı helal etmiyoruz." şeklinde konuştu.

"Muhatap bulamıyoruz"

Muhatap bulamadığından yakınan çiftçiler, şunları söyledi: "Her şeyi oldu bittiye getirmeye çalışıyorlar. Karşımızda bir muhatap bulamıyoruz. Bir gün geliyorlar 3-5 kişinin işini yapıp gidiyorlar. Tek bir taş olmayan tarlayı götürüp pulluk yürümeyecek yere verdiklerini gördük. Birde yol kenarına çıkardık diye kesinti yapılmış. Mesela adamdan tarlam yerinde kalsın diye dilekçe alıyorlar. Tarla yerinde kalıyor birde 2 dekarını kesiyorlar. Daha esas sıkıntılar, Yukarı mahallede ve Başhüyük yolunda, Konya yolunda olacak. Kim iyi tarlasından çıkıp taşlı tarlaya gidecek."

Milleti birbirine vurduracaklar

Toplulaştırma çalışmalarının bu şekilde gitmesi durumunda çiftçiler arasında da büyük sıkıntılar yaşanabileceğine işaret eden çiftçiler, "Bizim toplulaştırmaya falan ihtiyacımız yok. İmza toplayıp bu işi ortadan kaldıracağız. Yarın millet tarlasının başını tutup ben tarlamdan çıkmam diye birbirini vuracak. Çumra'da cinayetler, birbirini öldürenler hala bitmedi. Bu gidişle burada da herkes birbirini kıracak. Mesela bir de adam tarlasının içinden yer bölüp gelen geçen içsin, faydalansın, koyun kuzu su içsin diye çıngırıklı kuyu yapmış, adamın hayrına kazdığı kuyuyu çevresindeki alanı ile birlikte almışlar Koski'ye vermişler. Tamam içindeki su Koski'nin olabilir ama adamın tapulu tarlası niye gasp ediliyor." dedi.