Çiftçiler yeniden koruma istiyor

Çiftçiler yeniden koruma istiyor
Sarayönü’nde koyun sürülerinin verdiği zararlardan mağdur olan çiftçiler, koruma hizmetinin yeniden getirilmesini istiyor. Zarar gören tarlalarla ilgili olarak sürü sahiplerine hiçbir yaptırımda bulunulamadığını kaydeden...

Sarayönü’nde koyun sürülerinin verdiği zararlardan mağdur olan çiftçiler, koruma hizmetinin yeniden getirilmesini istiyor. Zarar gören tarlalarla ilgili olarak sürü sahiplerine hiçbir yaptırımda bulunulamadığını kaydeden çiftçiler, çaresiz kaldıklarını ifade etti. Çiftçi malları koruma hizmetinden çıkışın serbest bırakılmasından sonra birçok çiftçinin çıkması sebebiyle yeterli bütçe oluşturulamadığı için bekçi hizmeti birçok mahallede sonlandırılmıştı. Koruma hizmetinden çıkmak istemeyen çiftçiler de bu durum nedeniyle mağdur oldu.

 

Sarayönü’nde çiftçi malları korumasından ayrılan çiftçiler yüzünden yeterli bütçe oluşturulamadığı için sonlandırılan bekçilik hizmeti nedeniyle koyun sürüleri çiftçilerin ekili arazilerine zarar veriyor.

Koyun sürülerinin ekili arazilerinde yayılmasından dolayı büyük zarar yaşadıklarını kaydeden çiftçilerden Ahmet Turan, koruma olmadığı için tüm koyun sürülerinin tarlalara zarar verdiğini söyledi.

Sürü sahiplerinin engellenemediğini kaydeden Turan, “Ne jandarma ne de başka birisi bunları engelleyemiyor. Murakebe heyeti tarafından çıkış engelinin kaldırılması yönünde görüş bildirilmesi nedeniyle herkes korumadan çıktığı için bekçi görevlendirilemiyor. Burada bizim suçumuz günahımız ne? Hiç olmazsa belli bölgelerde yeniden bekçi görevlendirilmesini istiyoruz.” dedi.

“12 bin lira zararım var”

Nohut tarlasının bilinçli olarak tamamen yayıldığını kaydeden Turan, “Son 15 günde arazide yayılmayan nohut, yeşillik kalmadı. Murakebe heyetinin korumayı yeniden harekete geçirmesini istiyoruz. Failler belli olduğu halde hiçbir şey yapamıyoruz. 12 dekar nohutum yayıldı. Sonra kalan 5-6 dekarım da yayıldı. 12 bin lira civarında zararım var. Koruma olsa mutlaka hasarım tazmin edilirdi.” şeklinde konuştu.

“Kararın geri alınması gerekiyor”

Çiftçilerden çok sayıda şikayet almalarına rağmen bütçesizlikten dolayı pasif kale gelen koruma nedeniyle ellerinden bir şey gelmediğini anlatan Çiftçi Malları Koruma Başkanı Ali Bozburun, şunları söyledi:

“Geçen yıl murakebe heyetinin kaymakamlıkta yaptığı toplantı neticesinde dilekçe verenlerin korumadan çıkabilmesinin önü açıldı. Mahallelerde yüzde 70-80 civarında çıkışlar oldu. Çıkışlar yüzde 51’i geçtiği anda zaten bütçe oluşturulamıyor. Bu yüzden mahallelerde bekçi görevlendirilemiyor. Gözlü mahallesinin çiftçileri Kolukısa koyuncularından çok dertli olduğu için yüzde 95’i korumada kalmayı tercih etti. Bizde sadece Gözlü mahallesinde bekçi görevlendirebiliyoruz. Kaymakamlık ve murakebe heyeti istese bu kararı geri çevirebilir. Yeterli bütçe oranına geldiğimiz anda da bekçilerimizi görevlendirebiliriz. Bunun dışında bizim elimizden de bir şey gelmiyor. Çiftçilerimizden birçok şikayet geliyor. Koyuncuların önüne geçilemiyor. Çiftçi malları koruma yeniden aktif hale gelirse görevimizi en iyi şekilde yapmaya kaldığımız yerden devam ederiz.”