Çiftçilerin umudu tükeniyor

Çiftçilerin umudu tükeniyor
Sarayönü’nde son yılların en kurak sonbahar ve kış başlangıcını yaşayan Sarayönü’nde çiftçilerin gelecek harman sezonu için umudu her geçen gün azalıyor.Çiftçiler, son 20-30 yılın en kurak yıllını yaşadıklarını...

Sarayönü’nde son yılların en kurak sonbahar ve kış başlangıcını yaşayan Sarayönü’nde çiftçilerin gelecek harman sezonu için umudu her geçen gün azalıyor.

Çiftçiler, son 20-30 yılın en kurak yıllını yaşadıklarını belirterek, “ Sarayönü bölgesi olarak son yılların en az yağış alan bölgesi olduk ve bu nedenle önümüzdeki günlerde yeterli yağış düşmez ise kuraklık had safhaya çıkacak. Çiftçiler olarak umudumuz yağacak yağmurlara kaldı. Geçtiğimiz günlerde azda olsa yağan yağmur toprağı nemlendirdiği için ekili alanlarımızda çimlenme oldu. Ancak bu yeterli değil. Yeterli yağmur ya da kar yağar ise yüzümüz gülecek. Çiftçiler olarak yağmur bekliyoruz. Bizi kurtaracak olan yeterli yağışın yağmasıdır.” dedi.

"Dört gözle yağmur bekliyoruz"

Çiftçiler, “Bölgemizde yeterli yağış yağmazsa buğday başta olmak üzere diğer ürünlerden de yeterli ve beklenen ürünü alamayacağız. Son yıllarda girdi maliyetlerimizde giderek arttı. Eğer ki düşük ürün elde edersek maliyetimizi dahi karşılayamayacağız. Bu nedenle çiftçiler olarak dört gözle bol yağış yağmasını bekliyoruz ve umudumuz ve beklentimiz yağacak yağmurlara kaldı. Çiftçinin her yıl tek beklentisi yeterli ve bol ürün alması yönündedir. Dolayısıyla çiftçimiz hasat zamanı bol ürün elde ederse hem harcını borcunu ödeyecek hem de az da olsa geçinebileceği bir paraya kavuşacak.” diye konuştu.

Tahminlerde yağış yok

Aralık ayı sonunda bahar havalarının etkili olması toplumun her kesimini endişelendiriyor. Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü Bölgesel Tahmin ve Uyarı Merkezinden yapılan açıklamada, hava sıcaklıklarının hafta sonundan itibaren artmaya başladığı belirtildi. Sıcaklığın hafta sonu mevsim normallerinin 3 ila 7 derece üzerine çıktığına yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıkların önümüzdeki hafta boyunca devam edeceği, bölgemizde yağış görülmeyeceği tahmin ediliyor. Bölgemize bağlı il merkezlerimizde beklenen en yüksek hava sıcaklıkları Konya'da 14, Karaman ve Niğde'de 12, Aksaray'da 13 derece civarındadır. Rüzgarın güney yönlerden orta kuvvette esmesi beklendiğinden, soba ve doğal gaz kaynaklı zehirlenmelere karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır."