Çiftçinin beklentileri yükseldi

Çiftçinin beklentileri yükseldi
Sarayönü'nde son haftalarda etkili olan yağmur çiftçinin yüzünü güldürüyor. Geçtiğimiz ay yağış yetersizliği nedeni ile endişeli olan çiftçiler, mayıs ayında düşen yağmurlarla rahat bir nefes aldı.Sarayönü Teknik...

Sarayönü'nde son haftalarda etkili olan yağmur çiftçinin yüzünü güldürüyor. Geçtiğimiz ay yağış yetersizliği nedeni ile endişeli olan çiftçiler, mayıs ayında düşen yağmurlarla rahat bir nefes aldı.

Sarayönü Teknik Tarım'dan yapılan açıklamada, mayıs ayında yağan yağmurun hububata çok büyük faydası olduğu bildirildi. Yağışların rekolteye önemli katkı sağlayacağını anlatan Halil İbrahim Turan, "Son zamanlarda etkili olan yağışlar, tarımdaki verimliliği ve ürün kalitesini arttıracak. Yağmur bereketiyle geldi. Ürünlerde verimi arttıracağı gibi kaliteyi de olumlu yönde etkileyecektir. Ortalamanın üzerindeki yağış miktarı, geçen yıla oranla daha iyi bir verimi beraberinde getirmektedir. Yağışların zamanında olmasıyla buğdayda rekolte beklentileri de geçen yıla oranla artmış bulunmaktadır. Meteoroloji raporlarına göre yağışlar önümüzdeki birkaç gün devam edeceğinden, çiftçilerin olası bir dolu felaketi sonrası olumsuz bir durumla karşılaşıp mağdur olmamaları için de mutlaka ürünlerini sigorta ettirmeleri gerekmektedir." dedi.

Hububatın genel durumu hakkında bilgi veren Halil İbrahim Turan, "Mevsim itibariyle hububat, kardeşlenmesini tamamladı. Bu dönem, sapa kalkma, başak çıkarma dönemi olduğu için en çok yağışa ihtiyacı olan dönemdir. Çok şükür son yağışlar, hububat için çok faydalı oldu. Başak çıkarma, dane oluşturma döneminde olduğu için bu yağışlar hububat için bal kaymak oldu. Nohut, fasulye, pancar, mısır, kimyon ve sebzeler için çok faydalı oldu ancak havalar böyle uzun süre rutubetli giderse nohut ve sebzelerde mantar hastalığı olabilir. Bu yağmurlar aynı zamanda sap gelişimine de olumlu yansıyacak. Şuan itibariyle gözle görülür hastalık ve zararlı da söz konusu değil. İnşallah hububat bu yıl çok iyi olacak." şeklinde konuştu.