Çiftçinin gözü ayçiçeği fiyatında

Çiftçinin gözü ayçiçeği fiyatında
Ayçiçeği hasadına günler kalmasına rağmen, 2020 yılı ayçiçek taban fiyatı henüz açıklanmadı. Taban fiyat beklentisi en az 3 bin 500 TL olan ayçiçek üreticisini belirsizlikten dolayı endişe kapladı. Çiftçi, bir an evvel...

Ayçiçeği hasadına günler kalmasına rağmen, 2020 yılı ayçiçek taban fiyatı henüz açıklanmadı. Taban fiyat beklentisi en az 3 bin 500 TL olan ayçiçek üreticisini belirsizlikten dolayı endişe kapladı. Çiftçi, bir an evvel fiyatların açıklanmasını istedi.

Girdi maliyetleri altında ezilen çiftçi, kara kara düşünmeye devam ediyor. Her yıl bu vakitten daha önce açıklanan ayçiçek taban fiyatının bu yıl henüz açıklanmamış olması, çiftçinin endişesini artırıyor. Geçtiğimiz yıl hasat mevsiminin ortasında hayal kırıklığı yaşatılan ve kayba uğratılan çiftçi, yaşadığı mağduriyetten ötürü üretimi azaltmıştı. Üretimin azalmasıyla birlikte Konya’da kayıp yüzde 20 ile 25 arasında olmuştu. Taban fiyatının bu yıl beklentinin altında kalması durumunda kaybın daha da çok artması bekleniyor.

Taban fiyatını açıklamada geç kaldılar!

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, hasada günler kala ayçiçek taban fiyatlarının açıklanmamış olmasını anlamlandıramadıklarını dile getirdi. Geçen yıl taban fiyatı 2 bin 500 olan ayçiçeğinin, serbest piyasada 2 bin 850 TL’ye kadar satıldığını aktaran Çelik, “Bu yıl taban fiyatın en az 3 bin 500 TL olması gerekir. Girdiler çok yükseldi. İlaç, tohum, gübre fiyatları arttı. Çiftçi, geçen yıl hasat mevsiminin ortasında firmalar tarafından mağduriyet yaşamıştı. O mağduriyet, çiftçiyi üretimi küstürdü. Haliyle ayçiçek üretimi de azaldı. Hasadın ortasında fiyat düştü, çiftçi mağdur edildi. Üretici kızdı, üretim yüzde 20 oranında azaldı. Normal şartlarda bu vakitlerde çoktan fiyatların açıklanmış olması gerekirdi. Geç kalındı” şeklinde konuştu.