Çiftçinin gözü Nisan yağmurunda

Çiftçinin gözü Nisan yağmurunda
Mart ayı sonunda gelen karla karışık yağmur yağışının istenen seviyede olması çiftçilerin yüzünü güldürürken harman sezonu için beklentilerinin yükselmesine neden oldu. Kurak bir kış döneminin ardından gelen yağmur...

Mart ayı sonunda gelen karla karışık yağmur yağışının istenen seviyede olması çiftçilerin yüzünü güldürürken harman sezonu için beklentilerinin yükselmesine neden oldu. Kurak bir kış döneminin ardından gelen yağmur tarlalara ilaç gibi geldi. Yağışlar üreticinin umutlarını da yeniden yeşertti. Yağışların artarak devam etmesi ümit ediliyor.

Sarayönü son yılların kurak kışlarından bir tanesini geride bıraktı. Yağış oranlarında yüzde 50 düşüş gözlendi. Bu yıl bahar erken geldi. Hava sıcaklarının normallerin üzerinde seyretmesi ağaçların erken çiçek açmasına neden oldu. Çiftçi ise yağışa hasret kaldı. Bazı bölgelerde ekilen ekinler suya hasret kalarak kuruma tehlikesi ile karşı karşıya geldi. Yağışların Nisan ve Mayıs aylarında etkisini arttırması bekleniliyor.

Yağış ihtiyacı var

Sarayönülü çiftçiler, kış aylarındaki yağış yetersizliği sebebiyle sıkıntılı bir süreç yaşandığını söyledi. Buna karşın Mart sonunda etkili olan karla karışık yağmurun bir nebze rahatlattığını ifade eden çiftçiler, "Hububatın yetişmesi açısından net olarak sıkıntı var diyemeyiz. Geçen günlerde etkili olan yağış çok önemliydi. Mart ayındaki yağışlar, endişemizi umuda dönüştürdü. Beklentimiz yağışların artarak devam etmesi. Hububatın verimliliği açısından kesin bir şey söylemek şu an için doğru olmaz. Kuraklık nedeniyle doğacak zararın tam olarak görülebilmesi için bu ayın çıkması gerekiyor. Bahar Yağmuru devam ederse bereketli günler gelir. Çok zor günler geçiriyoruz. Nisan ve Mayıs aylarında pancar ve mısır gibi ürünler ekilecek. Bu ekimler öncesi yağışın yağması ve toprağın suya doyması çok önemli. Rabbimize şükürler olsun, bir can suyu geldi” şeklinde konuştu.