Çiftçinin hububat taban fiyatına tepkisi sürüyor

Çiftçinin hububat taban fiyatına tepkisi sürüyor
Toprak Mahsulleri Ofisinin 2024 yılı hasat döneminde yapacağı buğday ile arpa alım fiyatları ve teşvik rakamları çiftçiyi tam anlamıyla hüsrana uğrattı. Sarayönü’nde açıklanan buğday taban fiyatına tepki gösteren çiftçiler, “Bu fiyat ve gidişatla çiftçi iflas eder, tarlasını ekemez hale gelir” diye tepki gösterdi.

Sarayönü’nde buğday ve arpa üreticilerinin hasada başlamalarına kısa bir süre kala beklenen alım fiyatları TMO tarafından sessiz sedasız açıklandı. TMO, ton başına makarnalık buğdayda 10 bin lira, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira fiyat açıkladı.

Açıklanan buğday taban fiyatına Sarayönü ilçesinde çiftçiler tepki gösterdi. Çiftçilerden Ali Osman Potuk, "Açıklan buğday fiyatı kısmen iyi olsa bile geçtiğimiz yıla göre yalnızca yüzde 15 artmış. Arpada durum daha da içler acısı. Yüzde 3’lük zamdan memnun olabilecek bir tane çiftçi tanımıyorum.

Söylenen rakamlar maliyetleri bile karşılamıyor, geçen sene tonu 8 bin 250 lira olan buğday fiyatı bu sene tonu 9 bin 250 lira. Aldığımız gübre, mazot, ilaç 3- 4 katına çıkmış. Devletin haberi yok mu bundan? En aşağı tonu 11 bin lira olması lazım ki çiftçiye bir şey kalsın. Zarar etti çiftçi. Çiftçi iflas eder, tarlasını ekemez hale geldi zaten" dedi.

Açıklanan bu rakamların piyasada karşılık bulamayacağını belirten Potuk, “TMO’nun depoları zaten dolu. Ürünleri elinden çıkarmaya çalışıyor ama talibi yok. Bu açıklanan rakamlar en çok tüccarların işine yarar. Tüccarlar geçtiğimiz yıldan bile daha düşük bir rakama buğday ve arpayı çiftçinin elinden alabilir. Bu kadar plansız, bu kadar üreticiyi desteklemekten uzak bir sistem daha görmedim. Ektiğimize de bu işi yaptığımıza da bin pişman ettiler bizi” şeklinde konuştu.

ciftcinin-hububat-taban-fiyatina-tepkisi-1.jpeg

Taşıma su ile değirmen dönmez

Çiftçilerden Sami Kaya ise şunları söyledi:

"Bu yıl buğday ektik beklentimiz 14-15 lira civarındaydı. Çünkü geçen yıl tonu 8 bin 250 lira olarak açıklanmıştı. Enflasyona göre bu yıl 14-15 lira arasında olmasını bekliyorduk. Maalesef ki bu yıl geçen seneye göre, yüzde 10 artışla 9 bin 250 lira açıklandı. Zaten buğdayın bize maliyeti 11 lira civarında. Bu şartlarda bizim kazanma şansımız sıfır. Böyle giderse dışa bağımlı hale geliriz. Kendi ülkemizde kendi çiftçimize bunu yaparsak üretim olmaz. Taşıma suyuyla da değirmen dönmez. Dışarıdan getirmekle bu Türkiye kalkınmaz. Ne kadar üretim o kadar ileri."

Böyle olursa çiftçilik bitme noktasına gelir

Kaya, bu politikalar ile çiftçiliğin bitme noktasına geldiğini belirterek, "Bu sene buğday ektik. Geçen sene tonu 8 bin 250 liraydı taban fiyat bu sene tonu 9 bin 250. Her şey iki misli fiyat oldu. Çiftçilik öyle, mazot öyle, zehir öyle. Zarar ediyoruz. En az 14 bin olması lazım. Çiftçiyi devletin desteklemesi, sahip çıkması, yurt dışından getirmemesi lazım. Böyle olursa çiftçilik biter. Millet üretmez buğdayı. Yeni sene kimse ekmez. Yurt dışından getirmeye devam ederler iki misli fiyata" dedi.