Çiğ süt fiyatı beklentiyi karşılamadı

Çiğ süt fiyatı beklentiyi karşılamadı
Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği 11,5 liralık çiğ süt tavsiye fiyatı üreticileri memnun etmedi.Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, 1 litre sütün üretim maliyetinin 12 lira olduğunu belirterek şöyle...

Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği 11,5 liralık çiğ süt tavsiye fiyatı üreticileri memnun etmedi.

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, 1 litre sütün üretim maliyetinin 12 lira olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu artışa nasıl sevinilir bilmiyorum. Hesap ortada. Süt üretimi azalacak” dedi

ÜRETİM DAHA DA AZALACAK

Üreticinin eline net geçecek rakamın 13-14 lira olması gerektiğini belirten Ceran, “Yemin kilosu olmuş 9 buçuk 10 lira. Elektrik, işçilik maliyeti artmış. Toplama, soğutma bedeli var. Bu nasıl bir artış? Sütün maliyeti en az 12 lira, çiğ sütün fiyatı 11 buçuk lira olarak açıklandı. Bazıları yüzde 35 zam geldi diye seviniyor. Hesap ortada.” diye konuştu.

BU FİYATLARLA HAYVANCILIK YAPILMAZ

“5 buçuk, 6 liraya yonca alıp da 11 buçuk liraya süt satmaz kimse” diyen Ceran, şunları kaydetti: “Ben bu işin üretim, imalat ve pazarlamasında varım. Ortada bir haksızlık var. Gerçekten bazı şeyler anlayamıyoruz. Sorunlarımızı her fırsatta dile getiriyoruz, kimse ilgilenmiyor. Bugünleri çok arayacağız. Öyle artık eskisi gibi yurt dışından hayvan da gelmiyor. Şapkayı önümüze koyup, düşünme vakti geldi, geçiyor. Ulusal Süt Konseyi fiyat açıklar. Bu da tavsiye fiyatıdır, yaptırım gücü olmaz. Sanayiciye süt lazım olursa fiyat yükselir. Vatandaş, 9 buçuk liraya süt veriyordu firmalara. 11 buçuk lira filat açıklandı, şimdi 'İyi' diyorlar. Kimse kimseyi kandırmasın.

Besiciler, hayvanlarını kestirecek. Küçük besiciler zaten bitti. Günlük 300-500 litre süt üretenler de bitti. Yem siparişi veriyorum, araç üzerine yem yüklenmeden 3 kez fiyatı değişiyor. Ben ise sattığım sütün parasını 45-50 günde ancak alabiliyorum. Bu fiyatlar, süt üretimini azaltır. Allah için, kim zararına hayvan besler?”

Serhat ÇETİNKAYA

Etiketler :