Çiğ süt prim desteği 1 liraya çıkarıldı

Çiğ süt prim desteği 1 liraya çıkarıldı
Tarım ve Orman Bakanlığı, Cuma günü çiğ süt prim desteğinin 1 TL'ye çıkarıldığını duyurdu.Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada, "Çiğ sütte litre başı 20 kuruş destekleme ödemesini artan üretim maliyetleri...

Tarım ve Orman Bakanlığı, Cuma günü çiğ süt prim desteğinin 1 TL'ye çıkarıldığını duyurdu.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada, "Çiğ sütte litre başı 20 kuruş destekleme ödemesini artan üretim maliyetleri ve sürdürülebilirliğin korunması amacıyla 1 Mart 2022 tarihinden geçerli olmak üzere 1 TL'ye çıkarıyoruz. Çiğ süt desteği üçer aylık dönemler halinde yeniden değerlendirilecektir" ifadelerine yer verildi.

Hatırlanacağı üzere mevcut çiğ süt tavsiye fiyatı maliyetlerin altında kaldığı için uzun süredir anaç hayvanların kesime gittiği ve besilik tarafta da materyal sıkıntısının baş gösterdiği sektör paydaşları tarafından uzun süredir dile getiriliyordu.

Üreticiler ve sektör temsilcileri ise, mevcut maliyetler göz önüne alındığında çiğ süt refeans fiyatının 7 lira 40 kuruşun altında kalacak her fiyatın anaç hayvanların kesimini durdurmayacağı görüşünde.

“Mevcut fiyatlarla ahırlar dolmaz”

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ulusal Süt Konseyinin açıkladığı rakamların, üreticiye memnun etmediğini belirterek, üreticilerin sattığı her litre sütten zarar etmeye devam ettiklerini vurguladı.

Başkan Ceran konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Mevcut şartlarda 1.5 olması gereken süt/yem paritesi 0.7’ye kadar geriledi. Paritenin yakalanabilmesi için çiğ süt fiyatının primlerle birlikte 7 lira 70 kuruş olması lazım. Çiftçi an itibariyle ürettiği her 1 litre sütte zarar ediyor. O yüzden piyasanın kaldırabileceği bir fiyat açıklanıp, ek olarak da çiftçiye yem ve çiğ süt için ek prim ödemesi yapılmalı. Ancak bu şekilde her kesimin mağduriyeti giderilebilir.

Konsey değişen üretim maliyetlerine karşılık Nisan ayının sonunda tekrar toplanma kararı almıştır. Üretici grubu olarak bu fiyatı kabul etmeyerek tepkimizi ortaya koyuyoruz. Fiyatların acil yeninden gözden geçirilip sürdürülebilir bir pariteye denk gelmesi gerekiyor. Aksi takdirde üretim yavaş yavaş son bulacak” şeklinde konuştu.