Çiğ süte 10 kuruş zam

Çiğ süte 10 kuruş zam
Yem maliyetleri altında ezilen süt üreticilerinin çiğ süt fiyatlarına 10 kuruş zam geldi. Çiğ süt fiyatı Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde 2 lira 35 kuruşa, Sarayönü Süt Üreticileri Birliği’nde 2 lira 33 kuruşa...

Yem maliyetleri altında ezilen süt üreticilerinin çiğ süt fiyatlarına 10 kuruş zam geldi. Çiğ süt fiyatı Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde 2 lira 35 kuruşa, Sarayönü Süt Üreticileri Birliği’nde 2 lira 33 kuruşa yükseldi. Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, zammın kısa süreliğine de olsa üreticilere nefes aldıracağını söyledi. Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Çoban ise zamların üreticiler adına sevindirici olduğunu ancak zamdan ziyade maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

Üretici birlikleriyle sanayicilerin ortak oturumunda, çiğ sütün fiyatına 10 kuruş zam yapıldı. Bu artış ile birlikte sütün litre fiyatı Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde 2.35 lira, Sarayönü Süt Üreticileri Birliği’nde 2.33 lira oldu.

Maliyetlerin düşmesi daha önemli

Çiğ süte verilen zammın üreticiler için olumlu olacağını kaydeden Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Çoban, yaptığı açıklamada, “Üreticilerimizin girdi maliyetleri çok yüksek. Yem fiyatları üreticiyi adeta eziyor. Üreticileri rahatlatmak için 10 kuruşluk bir zam verildi ama bu geçici bir çözüm.” dedi.

Çözümün çiğ süte zam vermekten ziyade maliyetleri düşürmekte olduğunu ifade eden Çoban, “Süte zam yapmak üreticinin sorunu çözmez. Süte gelen bu zamların üreticiye çok fazla faydası olmayacağı gibi tüketicilere olumsuz yansıması daha fazla olacak. Peynire, yoğurda, tereyağına tüm süt ürünlerine zam gelecek. Devlet üreticinin derdini çözmek istiyorsa süte zam vermek yerine maliyetleri düşürsün. Yem fiyatlarına acilen müdahale edilip tavan fiyat uygulaması getirilmesi lazım. Üretici yem fabrikalarının eline teslim edildi.” şeklinde konuştu.

Zam üretici adına sevindirici

Hayvancılık yapmanın günden güne daha zor bir hale geldiği dile getiren Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, şunları söyledi: “Ekonomik kriz en çok üreticilerimizi vurdu. Hem besicilerimiz hem de süt üreticilerimiz maliyetini çıkarabilse şükrediyor. Süt üretim miktarı günden güne azalıyor. Zarar eden üreticiler süt sığırlarını kestiriyor. Çiftçilerimiz bu zamla biraz nefes alır ama kalıcı bir çözüm olmaz. Çünkü maliyetlere durmadan zam geliyor. Üreticilerimiz çok zor şekilde ayakta durabiliyor. Bu şekilde giderse üretim bitme noktasına gelecek.”