Covid-19 sonsuza dek hayatımızda mı olacak?

Covid-19 sonsuza dek hayatımızda mı olacak?
Mutasyon kâbusu, virüsün daha bulaşıcı hale geldiği iddiaları, uzmanlar tarafından yapılan üçüncü dalga uyarıları… Tüm bunlar Covid-19 ile ilgili endişe yaratırken “Salgın hiç bitmeyecek mi?” sorusu akılları kurcalıyor.Öte...

Mutasyon kâbusu, virüsün daha bulaşıcı hale geldiği iddiaları, uzmanlar tarafından yapılan üçüncü dalga uyarıları… Tüm bunlar Covid-19 ile ilgili endişe yaratırken “Salgın hiç bitmeyecek mi?” sorusu akılları kurcalıyor.

Öte yandan uzmanlar vurguluyor; Covid-19 aşıları umudu artırsa da işaretler virüsün hep hayatımızda olacağını gösteriyor.

Virüsle yaşamaya alışmalayız

Seattle'daki Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi'nde Bulaşıcı Hastalık Uzmanı Rachel Bender Ignacio, bilim insanları yeni tedaviler geliştirdikçe Covid-19'un bağışıklık kazanacağımız bir enfeksiyona dönüşeceğini söylüyor.

Virüs yıllarca hatta on yıllarca varlığını sürdürecek ve toplumu tıpkı kızamık, HIV gibi endemik hastalıklarda olduğu gibi Covid-19 gerçeği ile yaşamaya zorunlu kılacak.

Ancak uzmanlara göre, Covid-19'un hayatlarımızda kalması mutlaka devam eden koronavirüs kısıtlamaları anlamına gelmiyor çünkü aşılar hastalığı önlemede, hastaneye yatışlarında ve ölümleri azaltmada çok etkili.

Virüs gelecek 10 yıl için zorluk oluşturabilir

Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, koronavirüsün gelecek 10 yıl için bir sorun oluşturabileceğinin altını çizerek şöyle konuştu: “Aşıyı 10 milyondan fazla insana tedarik ettik ancak daha çok yolumuz var. Aşımızı tüm dünyadaki insanlara ulaştırmak istiyoruz. Ekonomik olarak gelişmiş ülkelere değil gelişmekte olan ülkelere de aşının eriştiğinden emin olmak istiyoruz. Bu virüsün bizimle uzun dönem kalacağı çok açık. Bu sadece 2021 ve 2022 için olan geçici bir sorun değil, Virüs gelecek 10 yıl için zorluk oluşturabilir.”