D - VİTAMİNİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

D vitamini, özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmak için büyük önem taşır. En büyük D vitamini kaynağı güneştir. Günde 10-15 dakika, güneş kremi kullanmadan güneşe çıkmak bunun için önemlidir. Kış aylarında, güneşin yüzünü gösterdiği günleri çok iyi değerlendirmeli güneşli günlerde yürüyüşe çıkmalıdır. Ayrıca, D vitamini bulunan besinlerin başlıcaları, yumurta, ton, alabalık, somon ve uskumru gibi yağlı balıklar, tereyağı, peynir, mantarlar ve patatestir.

1-) Sağlıklı Kemikler İçin Büyük Önem Taşır

Vücutta, kalsiyum ve fosfor seviyesinin korunmasına yardımcı olan D vitamini, kemikler için çok büyük önem taşıdığı gibi, raşitizm, kemik erimesi, duruş bozuklukları, çarpık bacaklar gibi sağlık problemlerinin de önüne geçer. Çocuklarda D vitamini eksikliği raşitizme sebep olurken, yetişkinler de ise, osteomalizi ve osteoporoza neden olabilir. Osteomalazi, kemik yoğunluğunun zayıf olması rahatsızlığıdır. Kemik yoğunluğunun zayıf olması, vücutta kemiklerin çok kolay kırılmasına neden olabilir. Osteoporoz ise kemik erimesi olarak bilinir.

2-) Grip Riskini Azaltır

D vitamini, kışın sık sık görülen, grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıklardan korunmayı sağlar. Yapılan araştırmaların sonucuna göre, kışın 4 ay boyunca günde 1200 mg D vitamini takviyesi alan çocuklarda, enfeksiyon görülme riski yaklaşık %40 azalır. Yani d vitamininin faydaları, sadece grip riskini azaltması ile sınırlı değildir. Grip dışı enfeksiyonlara yakalanma riskini de düşürür.

3-) Şeker Hastalığı Riskini Azaltır

Yapılan pek çok araştırma, D vitamini konsantrasyonlarının, tip 2 diyabet riskini azalttığı sonucunu ortaya koymuştur. Günde 2.000 mg D vitamini takviyesi yapılan bebeklerde ise, tip 1 diyabet riski azalıyor.

4-) Bebek Sağlığı İçin Çok Önemlidir

Yapılan bir araştırmada 16 hafta boyunca, bir grup bebeğe günde 400 mg, diğer bir grup bebeğe ise 2.000 mg D vitamini takviyesi yapıldı. Günde 2.000 mg D vitamini takviyesi alan bebeklerde kan basıncının daha düşük çıktığı görüldü.

Ayrıca D vitamini bebeklerde ve çocuklarda, alerjik hastalıklara, astıma ve atopik çocukluk hastalıklarına yakalanma riskini azaltır, egzemayı önler. D vitamini, özellikle astım rahatsızlığı olanlar için çok önemli bir vitamindir.

5-) Gebelikte Sağlığı Korur

Hamile kadınlarda D vitamini eksikliği, preeklampsi ve bakteriyel vajizonise yakalanma riskini arttırır. Bu durum sezaryen doğuma sebebiyet verebilir. Gebelikte aşırı D vitamini almak da, bebeklerde gıda alerjisine neden olabilir. Bu nedenle gebelikte dengeli bir biçimde D vitamini takviyesi yapılmalıdır.

6-) Kansere Karşı Savaşır

D vitamini, hücre büyümesine yardımcı olur ve hücreler arası iletişim için çok büyük önem taşır. Bazı araştırmalar, D vitamininin kansere yakalanma riskini azalttığını tespit etmiştir.

D vitamini eksikliği ayrıca, kardiyovasküler hastalıklar, multipl skleroz, otizm, Alzheimer, romatoid artrit ve şiddetli astım riskini de arttırır.

Özellikle kış günlerinde güneşten maksimum seviyede faydalanarak, D vitamini içeren besinleri düzenli olarak tüketerek sağlığımızı koruyabiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hülya BAĞCI Arşivi