Daha kaliteli süt üretimi eğitimleri başlıyor

Daha kaliteli süt üretimi eğitimleri başlıyor
Milli Tarım Projesine destek adı altında süt hijyeni ve kaliteli süt üretimi ile ilgili verilecek eğitimler Çarşamba günü başlıyor.KTD Tarımsal Akademisi tarafından organize edilen ve Sarayönü Halk Eğitim Müdürlüğü ile...

Milli Tarım Projesine destek adı altında süt hijyeni ve kaliteli süt üretimi ile ilgili verilecek eğitimler Çarşamba günü başlıyor.

KTD Tarımsal Akademisi tarafından organize edilen ve Sarayönü Halk Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yürütülecek olan eğitimler sonucunda eğitimleri katılacak olan süt üreticilerine sertifika verilecek.

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu Perşembe günü başlayacak olan ve süt birlikte verilecek olan eğitimlere tüm süt üreticilerinin katılması gerektiğinin altını çizerek, üreticilerimizin hem daha kaliteli hem de daha verimli süt üretmeleri açısından verilecek olan eğitimlere katılmalarının kendi menfaatlerine olacağını söyledi.

Sarayönü'nde Milli Tarım Projesine destek adı altında süt hijyeni ve kaliteli süt üretimi ile alakalı eğitim semineri düzenlendi. Cuma günü Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Salonu'nda düzenlenen programa beklenenin çok altında katılım oldu.

Programda proje hakkında bilgi veren proje yürütücüsü Ziraat Mühendisi Abdullah Kaya, "Her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da daha eğitimli ve daha bilinçli bir şekilde çalışmalıyız. Bu sayede üretimimiz de daha kaliteli ve daha verimli olacaktır.

KTD Tarımsal Akademisinin organize ettiği bu proje kapsamında eğitimlerimiz Halk Eğitim Müdürlüğü ile birlikte Mayıs ayına kadar devam edecektir.

25 kişilik gruplar halinde verilecek olan eğitimler haftada 3 gün olacaktır. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından üreticilerimize sertifika verilecektir" dedi.

Gerçekleştirilecek eğitim programları kapsamında, eğitimli çiftçi ve bilinçli tarım ile sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Kaya,  "Verilecek eğitimler ile daha kaliteli sütün üretimi, hijyeni, toplanması, depolanması, nakliyesine ve hayvan sağlığına kadar ilgili bütün konularda çiftçilerimiz eğitilecek. Eğitimler sonunda katılımcılara sertifika verilecek.

Verilecek bu sertifikalar muhtemelen önümüzdeki yıllarda çiftçilerimizin alacağı birçok devlet desteği ve hibelerden yararlanılmasına imkan sağlayacak.  Devlet çobanlıkta, arıcılıkta ve daha birçok konuda nasıl ki eğitim ve sertifika arıyorsa süt üretiminde de önümüzdeki zaman diliminde bu şart koşulacaktır.

Ayrıca verilecek eğitimler çiftçilerimizin ve süt üreticilerimizin daha karlı ve daha kaliteli üretim yapmalarının önünü açacaktır" şeklinde konuştu.

Süt Birlik'ten tam destek

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu da Milli Tarım Projesine destek adı altında verilecek olan süt hijyeni ve kaliteli süt üretimi eğitim programını önemsedikleri ve projeye her türlü destek verdiklerini belirterek; "Süt Birlik olarak biz üreticilerimizin har daim yanındayız.

Onların daha kaliteli süt üretmeleri ve daha çok verim elde etmelerini bizlerde çok istiyoruz. Ancak ne yazık ki üreticilerimiz onlar için planladığımız programlara ilgisiz kalıyorlar.

Birlik olarak 650 üyemiz var ancak bugün düzenlenen önemli bir eğitim seminerine 5-10 ancak katılıyor. Her ne kadar ilgi az olsa da bizler çalışmalara devam edeceğiz.

Çarşamba günü (yarın) başlayacak olan eğitimlere bütün üreticilerimizin ilgi göstermelerini istiyoruz. Bu onların kendi menfaatlerine olacaktır. Vatandaşlarımız hayvancılık ve süt üretimini kulaktan dolma bilgilerle değil uzman görüşleri ile daha verimli yapsınlar.

Birlik olarak bizler onlara gerek salon tahsisi ve gerekse ulaşım yemek gibi konularda da yardımcı olacağız. Amacımız hem üreticilerimiz daha çok kazansın, hem de birliğimiz"  dedi.

Son yıllarda Sarayönü'nde hem hayvan sayısında hem de toplanan sütün çok arttığını belirten Erdoğdu; "Birliğimiz aracılığı ile ilçemizdeki hayvan sayısı ve süt kalitesi çok çok artmıştır. Topladığımız süt son yıllarda 12 tondan 36 tona çıktı. Hayvan başı süt üretimi ortalama 26 kg. Daha da ileri adımlar atmak için önemli çalışmalarımız devam ediyor.

Bizler üreticilerimiz için yem ve hammadde konusunda da yardımcı oluyoruz. Zaten üretim maliyetlerinin en büyüğü yem ve hammadde. Devletimizin de ithal hayvan peşinde koşmak yerine üreticiye yem ve hammadde konusunda gerekli desteği vermesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.