Danışmanlardan çiftçilere ekim önerisi

Danışmanlardan çiftçilere ekim önerisi
Sarayönü Ziraat Odası Başkanı ve Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimi, ekim dönemiyle ilgili bilgilendirme açıklamasında bulundu.Danışmanlık biriminden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:“Bölgemizde hububat...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanı ve Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmet Birimi, ekim dönemiyle ilgili bilgilendirme açıklamasında bulundu.

Danışmanlık biriminden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bölgemizde hububat ekimine başlandı. Kuru tarım yapılan arazilere hububat ekecek çiftçilerin yağışı beklemeleri doğru olacaktır.

Atılan tohumların çimlenmesi, bitkilerin çıkması için yağış lazım, çiftçilerin ektiği tohum tarlada bekleyecek daha sonra az bir yağışın gelmesi daha riskli olacaktır. Az gelen yağış çıkışa yetmeyecek arkasından birde kuraklık gelirse tohumlar da bozulmalar meydana gelecektir. Geçe yıl da bu yüzden alatav dediğimiz olaydan dolayı ciddi anlamda bitki çıkışları sekteye uğramıştı.

Kuru tarım yapılan arazilere hububat ekecek çiftçilerimiz yağışı takip etmeleri ve ekim için acele etmemelidir.

Hem sulu hem de kuru tarım uğraşan çiftçimiz Yusuf Şen’i tarlasında ziyaret ettik. Eylül ayının ikinci haftasında ekmiş olduğu altı sıralı tohum çıkışının istenilen düzeyde olduğu erken ekmesinden dolayı eylül ayında bölgemizde etkili olan yağışlarla sulamadan tohumların çimlendiğini ifade etti. Arpa ekiminden önce sıvı hayvan gübresi kullandığını bu nedenle kimyasal gübre kullanmadığını söyledi. Temmuz ayında hasattan sonra ikinci ürün olarak anıza direk ekim tekniğiyle silajlık mısır ekimi yapacağını ve Sarayönü’nde hayvancılık üretimi yapan çiftçilerimize yem konusunda destek olmak istediğini söyledi.

İklim değişikliği nedeniyle yağışların azalması ve kuru tarımın etkilenmesinden dolayı sulu tarımın önemini vurgulayan çiftçimiz önceki yıllarda kuru tarım yapmış olduğu bir tarlasında yüzeysel su kuyusu açtırdığını bu su ile tarlasından yıl içerisinden iki ürün almayı planlamaktadır.”