Danışmanlardan gübreleme önerisi

Danışmanlardan gübreleme önerisi
Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarım Danışmanları, bu hafta yaptığımız incelemeler neticesinde gübreleme konusunda önerilerde bulundu. Danışmanlar ayrıca Sarayönü’nün bazı mahallerinde 2020 yılı yaz aylarında gerçekleşen...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarım Danışmanları, bu hafta yaptığımız incelemeler neticesinde gübreleme konusunda önerilerde bulundu. Danışmanlar ayrıca Sarayönü’nün bazı mahallerinde 2020 yılı yaz aylarında gerçekleşen dolu yağışından hububat arazilerindeki dökülen danelerin çıktığını tespit etti. Tarla sahiplerinin üst gübreleme yaparak üretime devam edecekleri öğrenildi.

Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarım Danışmanları, buğdayda kalitenin ve verimin arttırılması için üst gübrelemenin oldukça önem arz ettiğini söyledi.

Protein oranının istenilen seviyede elde edilebilmesi için en önemli faktörün azotlu gübreleme olduğuna değinen danışmanlar, “Proteinin yapı taşı azottur. Yetersiz ve zamanında uygulanmayan azot verim, protein ve kalite düşüklüğüne sebebiyet verir.  Üst gübreleme bu nedenlerle çok önemlidir. Azot kolay çözünen ve hareketli bir besin elementidir. Bitki tarafından kullanılamadığında Nitrat şeklinde yıkanarak veya amonyak şeklinde gaz halinde kaybolur. Buğday bitkisinin başlangıçta yavaş olan azot alımı, sapa kalkma döneminde artar, başaklanma döneminde ise en üst düzeye ulaşır.” dedi.

Bitki gelişiminin önceki yıllara göre geride olduğunu ifade eden danışmanlar, “Bu sebeple üst gübreleme tarım takvimine göre değil bitkinin gelişme durumuna göre yapılmalıdır. Gübrelemeyi yağış durumu ve bitkinin gelişme dönemi dikkate alınarak yapılmalıdır. Hububatın gelişme dönemine göre kardeşlenme döneminde olan buğdayların Şubat ayının 2. yarısında, genelde henüz fide döneminde olan hububatın üst gübrelemesinin bitkinin gelişme durumu ve yağış şartlarına göre Mart ayına ertelemek gerekmektedir. Yani bitkinin gelişimi ve yağış durumuna göre hareket edilmelidir.” şeklinde konuştu.

Sulu tarımda gübrelemenin uygulanmasıyla alakalı bilgiler veren danışanlar, şunları söyledi: “Ekmeklik buğdaylara, arpalara ve makarnalık buğdaylara iki defada verilmesi önerilen azotun birinci kısmı kardeşlenme dönemi sonu, sapa kalkmanın başında Üre, ikinci kısmı başaklanma döneminde Üre, makarnalık buğdaylar ekmeklik buğdaylara göre dekara 4–5 kg daha fazla saf azota ihtiyaç duyarlar. Ayrıca sarı olum döneminde sulama ile birlikte uygulanabilecek 2-4 kg/da saf azot (Üre veya Amonyum sülfat) yüksek proteinli, kaliteli ekmeklik buğday ve makarnalık buğdayda ise parlak camsı tane elde edilmesini sağlar. Unutulmamalıdır ki protein ve kaliteyi en fazla etkileyen faktörlerden biri azotlu gübrelemelerdir.”