Delta varyantı endişesi yaratıyor

Delta varyantı endişesi yaratıyor
Hindistan'da ortaya çıkan delta varyantı dünya genelinde giderek yayılıyor. Avrupa, Rusya ve ABD'de giderek yayılan delta varyantı endişelere neden oluyor.Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Koronavirüs salgınında 4 milyona...

Hindistan'da ortaya çıkan delta varyantı dünya genelinde giderek yayılıyor. Avrupa, Rusya ve ABD'de giderek yayılan delta varyantı endişelere neden oluyor.

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Koronavirüs salgınında 4 milyona yakın kişinin hayatını kaybetti 2020 yılının son aylarında aşı uygulamasının başlamasıyla   İngiltere'de mutasyona uğrayan Koronavirüs, sırasıyla Güney Afrika, Brezilya'da da mutasyon geçirdi.

Son olarak Hindistan'da üç mutasyonun da bir arada görüldüğü yeni varyant, endişeleri giderek tırmandırdı. En az 44 ülkede görülen Hindistan'da ortaya çıkan 'delta' varyantı İngiltere'nin ardından Avrupa geneli, ABD ve Rusya'da da etkili olmaya başladı.

 

AVRUPA ALARM DURUMUNA GEÇTİ

Almanya, Fransa ve İspanya'da da görülen delta Portekiz'de baskın hale geldi. Delta varyantı nedeniyle Almanya alarm durumuna geçti. Delta varyantı; Portekiz’de COVID-19 enfeksiyonlarının yüzde 96’sını, İtalya’da yüzde 20’den fazlasını ve Belçika’da yaklaşık yüzde 16’sını oluşturuyor.

Mutasyonlu virüsün bir ay içinde Almanya’da da etkili olacağı uyarısında bulunan Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier (CDU), dikkat edilmediği takdirde kısıtlamaların kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Fransa sağlık bakanı Olivier Véran, “Virüs ve pandemiyi bastırma sürecindeyiz ve hiçbir şekilde Delta varyantının üstünlük sağlamasına izin vermemeliyiz” dedi.

 

ABD'DE HIZLA YAYILIYOR

ABD'de de Delta varyantı endişesi büyüyor. Bulaşıcı Hastalıklar uzmanı Dr. Anthony Fauci, ABD'de hızla yayılan koronavirüsün Delta varyantına ilişkin uyardı. Fauci, ilk kez Hindistan'da rastlanan Delta varyantının çok daha bulaşıcı olduğunu ve hastalığa yakalananların çok daha ağır atlattıklarını söyledi. Fauci, varyantın, pandemiyle mücadelede en büyük tehdit olduğunu söyledi. Dr. Fauci, Pfizer/BioNTech aşısı da dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'nde izin verilen aşıların yeni varyantlara karşı etkili olduğunu belirtti.

Delta varyantı ABD’de ortaya çıkan vakaların yüzde 20’sini oluşturuyor. Varyant kaynaklı vakalarsa her hafta ikiye katlanıyor.

 

DELTA RUSYA'YI FELCE UĞRATTI

Rusya’da cumartesi günü, şubat ayından bu yana en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. Ülke genelinde cuma 17 bin 262 vaka sayısı tespit edilirken, bu sayı cumartesi günü 17 bin 906’ya çıktı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, “Moskova bölgesinde ciddi bir enfeksiyon artışı yaşanıyor.” diyerek endişesini dile getirdi.