DEMOKRASİ ÜLKESİNE DÖNDÜ

Yeni yıl ile ilgili yazımızda, 2021 iyi başladı demiştik.

İyi haberlerde gelmeye devam ediyor.

Kendilerini sözde demokrat olarak gösteren ve bunu dünya ya yaptıkları vahşetle, kılıflamaya çalışan Amerika, nihayet kendi anladığı ve inandığı demokrasi ile tanıştı.

Aslında ‘Dünyayı dolaşan demokrasi, nihayet ana vatanına döndü’ demek daha doğru olur.

Kalıcı olur inşallah.

Amerikan demokrasisini sevenlerde biran önce Beyaz Sarayın önüne giderlerse, kendileri açısından tarihi anı yaşamış olurlar.

Hatta demokrasi kahramanı bile olabilirler.

Amerikan demokrasisi Amerika da yaşanınca, hakikaten dedikleri gibiymiş.

Senato binasının önünde ve içerisinde görüldü.

Devamını canı gönülden bekleriz.

Acaba bizim çocuklar mı diye baktık.

Sonra, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığımızdan ABD'de meydana gelen olaylarla ilgili gelişmelerin endişeyle takip edildiği belirtilerek, "ABD'deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz" sözleriyle itidal çağrısı yaptık.

ABD'deki Türk vatandaşlarımıza da uyarıda bulunarak ‘kalabalık mekanlar ve gösteri yapılan yerlerden uzak durmalarını’ tavsiye ettik.

Ne yalan söyleyeyim bu çağrıdan da çok keyif aldık.

Çünkü büyük devlet olmanın gururunu yaşattı bizlere.

Çağrı aslında dünyayı kana bulayan Amerika’ya ‘sakin ve sessiz ol’ diyordu.

Dinlemezlerse de önemli değil.

Neden mi?

ABD Kongresi, savaş hali dışında ilk kez böyle bir işgalle karşı karşıya kaldı.

Tarihi bilgilere göre, Kongre binası en son ABD'nin bağımsızlığını kazanmasından 36 yıl sonra, 1812-1814'te İngilizlerle yapılan savaş sırasında Washington işgal edildiğinde vandalizme uğramıştı.

İşgalci İngiliz birlikleri, 1814'te başkent Washington'a yürüdüğünde Kongrenin bulunduğu Capitol Hill binasını, başkanın rezidansı Beyaz Saray'ı ve başkentteki diğer simge yapıları ateşe vermişti.

Çıkan yangında başkentteki tüm kamu binaları yanarak yok olurken, yağmur Kongre binasını kül olmaktan kurtarmıştı.

Yangın en çok binanın ahşap döşemelerle kaplı ve Kongre Kütüphanesine ait kitapların, el yazmalarının bulunduğu Senato kanadına hasar vermişti. Alevler, Senato salonunun görkemli mermer sütunlarını kirece çevirmişti.

Sonunda büyük bir inşa projesinin ardından eski Senato ve Temsilciler Meclisi salonları yeniden inşa edildi ve Kongre, aynı yerde hizmete devam etti.

İşte bizim Dışişleri Bakanlığının ABD'de Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmelerin endişeyle takip edildiğini bildiren açıklaması, onlara tarihlerini hatırlatma açısından önemli.

Bize karşı savaş uçağı anlaşmasını iptal etseniz, yaptırımlar uygulama kararı alsanız da biz yine de dost ve müttefik olarak size ‘sakin ve sessiz’ olun çağrısı yapıyoruz. Bizim çocuklar demiyoruz.

Sonra, İngilizler yine gelip sizi ateşe verebilir.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi