Derneklerin beyanname dönemi başladı

Derneklerin beyanname dönemi başladı
Sarayönü'nde faaliyet gösteren derneklerin yılda bir kere vermek zorunda oldukları beyannameler için süre başladı.Konu hakkında açıklamada bulunan Sarayönü Kaymakamlığı Dernekler Büro Şefliği Memuru Ramazan Kestek yaptığı...

Sarayönü'nde faaliyet gösteren derneklerin yılda bir kere vermek zorunda oldukları beyannameler için süre başladı.

Konu hakkında açıklamada bulunan Sarayönü Kaymakamlığı Dernekler Büro Şefliği Memuru Ramazan Kestek yaptığı açıklamada, "Dernekler kanunun 19'ncu maddesine göre, dernekler, yılsonu itibarıyla faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyecekleri beyanname ile her yıl Nisan ayı sonuna kadar mülkî idare amirliğine vermekle yükümlüdürler. Beyannamenin düzenlenmesine ilişkin esas ve usuller yönetmelikte düzenlenir. Gerekli görülen hallerde, derneklerin tüzüklerinde gösterilen amaçlar doğrultusunda faaliyet gösterip göstermedikleri, defterlerini ve kayıtlarını mevzuata uygun olarak tutup tutmadıkları İçişleri Bakanı veya mülkî idare amiri tarafından denetletilebilir. Bu denetimlerde kolluk kuvveti mensupları görevlendirilemez. İçişleri Bakanlığı ve mülkî idare amirlerinin yapacağı denetimler mesai saatleri içerisinde yapılır. Bu denetimler en az yirmi dört saat önce derneklere bildirilir. Denetim sırasında görevli memurlar tarafından istenecek her türlü bilgi, belge ve kayıtların, dernek yetkilileri tarafından gösterilmesi veya verilmesi, yönetim yerleri, müesseseler ve eklentilerine girme isteğinin yerine getirilmesi zorunludur. Denetim sırasında, suç teşkil eden fiillerin tespit edilmesi hâlinde, mülkî idare amiri durumu derhal Cumhuriyet savcılığına ve derneğe bildirir." dedi.

Denerlerin Nisan ayı sonuna kadar beyannamelerini Dernekler Bilgi Sistemi'ne (Derbis) girmesi gerekiyor. Sistemi kullanamayanların ise Sarayönü Kaymakamlığı Dernekler Büro Şefliğine müracaat etmesi gerekiyor. Belirlenen süreler içerisinde beyanname vermeyen derneklere ağır para cezaları uygulanıyor.